Živě: Řecko splatilo část dluhu, potvrdil měnový fond

Přenos skončil
Pondělní vývoj řecké krize jsme sledovali v online přenosu.
Výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová
Výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová | Foto: Reuters

Atény - Po dvou týdnech se dnes v Řecku znovu otevřely banky. Zároveň ale Řeky čeká zdražení řady potravin, restaurací, hygienických potřeb, ale třeba i pohřebních služeb. Daň z přidané hodnoty se totiž u těchto položek ode dneška zvýšila z 13 na 23 procent.

Zároveň do země dorazily první evropské peníze v podobě tříměsíčního překlenovacího úvěru. Většinu této pomoci ve výši sedmi miliard eur ale již spolkla splátka Evropské centrální bance i vrácení částky, kterou Řecko dluží Mezinárodnímu měnovému fondu.

Pondělní vývoj kolem řecké krize jsme sledovali v online reportáži.

Přenos skončil
21:30

Řecký parlament bude ve středu hlasovat o novém občanském soudním řádu a unijní legislativě, která má za cíl posílit ochranu bank. Citlivé reformy týkající se penzijního systému a změny daňového režimu pro zemědělce se řešit nebudou. S odvoláním na prohlášení kabinetu premiéra Alexise Tsiprase o tom dnes informoval řecký deník Kathimerini.

Již dříve se objevily hlasy, že zejména odbourání daňového zvýhodnění pro zemědělce je tématem, se kterým má mnoho poslanců problém, nejen z vládní strany, ale i z nejsilnější opoziční Nové demokracie. Kdy by se mělo hlasovat rovněž o sporných reformách, vláda neupřesnila.

20:40

Také ECB dnes večer potvrdila přijetí splátky. Splacení řeckého dluhopisu v hodnotě 3,5 miliardy eur, ktere ECB koupila, plus úroků 700 milionů eur má zásadní význam pro řecké banky. Bez toho by jim ECB nemohla dál poskytovat nouzové financování, na němž jsou vzhledem k masovému odlivu vkladů zcela závislé.

18:15

Jednotná evropská měna zahájila nový týden růstem, zejména díky dohodě věřitelů s Řeckem, která má tuto zemi udržet v eurozóně.

17:19

Už za dva dny čeká řecký parlament další hlasování, do 22. července totiž musí například schválit reformu soudních postupů v civilním řízení či zavedení rámci EU pro ozdravné postupy a řešení krizí úvěrových institucí.

Rozhodovat se naopak zatím nebude o zvýšení daní pro zemědělce či předčasném odchodu do důchodu. Tyto změny mají být dle aténského analytika na programu až první víkend v srpnu. 

Zadlužené Řecko. Ilustrační foto
Zadlužené Řecko. Ilustrační foto | Foto: Reuters
17:14

Podle průzkumu, který zpracovala jedna z řeckých neziskovek a jehož výsledky byly zveřejněné v listu Kathimerini, uvažuje 23 procent tamních firem, že kvůli kapitálovým kontrolám přesunou své sídlo do zahraničí. Důvodem jsou hlavně snazší platby a jistota, že tak nepřijdou o peníze.

58 procent respondentů přitom uvedlo, že omezení přeshraničních plateb výrazně zasáhlo jejich fungování. "Spousta těchto firem nemůže dovážet z ciziny suroviny nebo nemá přístup ke službám a infrastruktuře v zahraničí," uvádějí autoři. 45 procent podniků podle průzkumu také muselo odložit platby svým dodavatelům.

16:45

Zástupci věřitelů dorazí do Atén v brzké době, vzkázal mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas. Konkrétně půjde o zástupce komise, Evropské centrální banky, Mezinárodního měnového fondu a Evropského stabilizačního mechanismu, ze kterého by měly v rámci připravovaného záchranného balíčku Řecku plynout půjčky.

16:39

"Řecko tak už nemá u MMF žádné splátky v prodlení,“ napsal také v oficiálním vyjádření ředitel komunikace Mezinárodního měnového fondu Gerry Rice.

16:21

Mezinárodní měnový fond potvrdil, že mu Řecko vrátilo peníze v hodnotě okolo 2 miliard eur. Jednalo se o dvě zpožděné splátky, 1,6 miliardy eur z nich měla řecká vláda poslat do 30. června, zbytek před týdnem.

Fond také zopakoval, že je připraven "Řecku asistovat, aby se mohlo vrátit k finanční stabilitě a růstu."

16:09

Pro připomenutí: V rámci třetího záchranného programu by mělo Řecko - výměnou za ekonomické reformy a úsporná opatření - získat až 86 miliard eur.

Podle německého ministra financí Schäubleho se Mezinárodní měnový fond na první půjčce z tohoto balíčku, kterou by mělo Řecko získat zhruba v polovině srpna, podílet nebude. Další zapojení fondu prý bude záviset na výsledku podzimní revize programu reforem a na tom, zda bude MMF považovat v té době řecký dluh za udržitelný.

15:53

Aktuální splátky řecká vláda tedy uhradila. Evropské centrální bance musí další velkou částku poslat za měsíc, tentokrát půjde o 3,2 miliardy eur.

15:51

První den s otevřenými bankami zvládlo Řecko hladce, píše z Atén analytik Janis Kutsomitis.

14:26

"Cílem Syrizy žádná změna platidel, jak navrhoval (německý ministr financí Wolfgang) Schäuble, není" řekl řecký státní ministr a hlavní poradce premiéra Tsiprase Nikos Pappas v rozhovoru pro tamní levicový list Efimerida ton Syndakton. Předseda vlády by podle něj byl jedním z posledních, kdo by si podobný scénář zvolil.

Na otázku, zda lze zajistit setrvání Řecka v eurozóně, když část vládní Syrizy otevřeně obhajuje návrat k drachmě, reagoval: "Dlouhodobé odmítání není kompatibilní s hlavním proudem. To chápou všichni."

Vláda podle něj nyní nemá žádnou jinou prioritu než co možná nejdříve dokončit dohodu s věřiteli o třetím záchranném balíčku.

13:35

Reportéři agentury AFP zachytili dnešní fronty před znovu otevřenými řeckými bankami...

13:26

O řecké krizi s humorem: Názorná ukázka, jak funguje krátkodobý překlenovací úvěr, díky němuž má země na splátky.

13:19

Podle šéfky Řecké bankovní asociace Luky Katseli zatím není známé, jak dlouho kapitálové kontroly potrvají. Na konkrétní datum je podle ní ještě příliš brzy.

Jak ale naznačila, částečně si za ně mohou právě Řekové. "Naprosto chápu lidi, že se o své peníze bojí. Pokud ale panikaří, tak ty okolnosti, ze kterých mají strach, skutečně vytvářejí," řekla pro řeckou televizní stanici ERT.

Od roku 2008 podle Katseli Řekové stáhli z depozitních účtů 124 miliard eur, z toho 40 miliard jen za několik posledních měsíců. Pokud by to přitom neudělali, nemusely teď podle ní mít banky vůbec problém s nedostatkem hotovosti.

Řecké banky jsou zavřené už druhým týdnem. Tato žena měla štěstí, v bankomatu byly peníze.
Řecké banky jsou zavřené už druhým týdnem. Tato žena měla štěstí, v bankomatu byly peníze. | Foto: Reuters
13:09

Podle francouzského investigativního webu Mediapart nabídl ministr financí Německa Wolfgang Schäuble Řecku peníze v případě, že opustí eurozónu.

Podle člena řeckého vyjednávacího týmu, jehož totožnost Mediapart zná a s nímž dělal jeho reportér ještě před řeckým referendem rozhovor, se prý Schäuble konkrétně zeptal: „"Kolik chcete za to, že odejdete z eurozóny?"

"Šli jsme do války a mysleli si, že máme stejné zbraně jako oni. Podcenili jsme ale jejich sílu (…) Je to síla, která vniká do každé buňky společnosti a do lidského uvažování. Kontroluje a vydírá. My máme mnohem méně pák. Evropský systém je už příliš kafkovský," cituje dále Mediapart řecký zdroj.

12:27

Celková bilance je tedy následující. Země Evropské unie uvolnily z fondu EFSM 7,16 miliard eur. Z toho zhruba 6,8 miliardy eur řecká vláda okamžitě pošle věřitelům.

12:20

Kromě zmíněné částky ještě vláda podnikla kroky pro splacení půl miliardy eur, které dlužila Řecké centrální bance.

12:00

Že Řecko zahájilo kroky vedoucí ke splacení celkem 6,25 miliardy eur, potvrzují dle agentury Reuters zdroje z řeckého ministerstva financí.

Atény podle nich posílají Evropské centrální bance dnešní splátku 4,2 miliardy eur a Mezinárodnímu měnovému fondu částku 2,05 miliardy eur, kterou měly uhradit již dříve - koncem června země totiž neposlala splátku 1,6 miliardy eur, před týdnem pak dalších 456 milionů eur.

11:23

Do řeckých bank dnes podle agentury DPA zamířili především lidé, kteří nepoužívají platební karty, a nemohli si tak v uplynulých týdnech vybírat peníze z bankomatů. Další přišli zaplatit účty za elektřinu či vodu. Otevření bank využili rovněž menší podnikatelé, kteří potřebují například zaslat peníze dodavatelům.

Bankéři podle agentury Reuters nepředpokládají, že by znovuotevření bank provázely výraznější problémy. "Mohly by se tvořit fronty, protože řada lidí si bude chtít vybrat peníze ze svých depozitních schránek," uvedl jeden z úředníků banky Piraeus.

Fronty před bankomatem banky Piraeus na Krétě.
Fronty před bankomatem banky Piraeus na Krétě. | Foto: Reuters
11:10

Laureát Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman, který dlouhodobě vystupoval proti dalšímu balíčku úspor v Řecku, obvinil Tsiprase z toho, že neměl připravený plán na odchod z eurozóny.

"Vůbec by mne nenapadlo, že se postaví na odpor, aniž by si to předtím dostatečně naplánovali… k mému úžasu ale mysleli, že si mohou říct o lepší podmínky, aniž by měli náhradní scénář,“ uvedl v rozhovoru pro CNN s tím, že je to pro něj šok, a že tedy zřejmě přecenil kompetence řecké vlády.

Paul Krugman na konferenci v Kuala Lumpuru.
Paul Krugman na konferenci v Kuala Lumpuru. | Foto: Reuters
10:22

Za posledních deset let se DPH u potravin zvýšila v Řecku počtvrté. Jen za posledního pět a půl roku, kdy se země potýká s dluhovou krizí, přitom potřetí.

10:19

Jídlo a nápoje v barech či restauracích a zpracované potraviny (například čerstvé i mražené maso, káva, čaj, rýže, mouka, ocet, olivový olej, jogurty či zmrzlina) nejsou jediné položky, které ode dneška kvůli vyšší DPH v Řecku zdražily.

Jak upozorňuje agentura AP, více stojí i květiny, hnojiva, insekticidy, dámské vložky, kondomy či toaletní papír. Kromě toho se vyšší DPH dotkne i pohřebních služeb, taxi dopravy a jazykových škol nebo výukových center. Na začátku srpna by pak měla vzrůst cena i u veřejné dopravy.

10:08

Podle agentury Bloomberg podalo Řecko příkaz na splátku peněz, které dluží Evropské centrální bance či Mezinárodnímu měnovému fondu.

9:57 Logo Aktuálně.cz

Minimálně část důchodců se tak dostane k celé částce, kterou od státu měsíčně dostává. Podle řeckých médií totiž žije 44,8 procenta důchodců pod hranicí chudoby, která je v zemi - vzhledem k cenám - stanovena na 665 eur měsíčně.

Že velká část důchodců dostává měsíčně jen 500 až 600 eur, potvrdil online deníku Aktuálně.cz i devětašedesátiletý Alexandros Aliapoulios. Více čtěte v článku: Řecký důchodce z LIAZu: Spořit už nelze, nad poměry nežijeme

Alexandros Aliapulios
Alexandros Aliapulios | Foto: Alexandros Aliapulios
9:54

Kromě toho, že si Řekové nyní mohou odnést z banky svůj "týdenní limit" najednou, se zvýšila i částka, kterou si týdně mohou ze své penze vybrat důchodci. Zatímco od začátku měsíce to bylo nejvýše 120 eur týdně, ode dneška je to 300 eur, uvádí deník The Greek Reporter.

9:42

Přestože řecký premiér Alexis Tsipras oznámil v pátek večer změny v kabinetu a nahradil rebely jinými lidmi, hrozba předčasných voleb úplně nezmizela. Podle listu The Greek Reporter řekl předseda vlády svým blízkým spolupracovníkům, že pokud poslanci vládnoucí Syrizy ve středu nepodpoří další balík reforem, plánuje tyto volby svolat na podzim.

Důvodem je hlavně neochota se dlouhodobě spoléhat na hlasy proevropských opozičních stran, které mu pomohly již při rozhodování o první várce reforem, jako bylo zvýšení DPH či změny důchodového systému.

Foto: Reuters
9:35

Podle prezidenta Národní konfederace řeckého obchodu požádalo během tří týdnů, kdy v zemi platí kapitálové kontroly, na 60 tisíc podnikatelů o přemístění svého sídla do Bulharska.

Během rozhovoru pro stanici Skai TV také řekl, že vláda naprosto nezvládla řešit negativní dopady této kontroly kapitálu a že nepomohl ani výbor, který kvůli tomu byl zřízen.

9:24

Šéfka Řecké bankovní asociace Luka Katseli doufá, že teď Řekové začnou vracet na své účty peníze, které koncem června kvůli nejistotě masivně vybírali. "Až zítra banky znovu otevřou a vrátíme se k normálnímu režimu, pomozme našemu hospodářství. Pokud přineseme peníze z našich domovů - kde v žádném případě nejsou bezpečné - a uložíme je do bank, posílíme tak likviditu řecké ekonomiky," prohlásila.

8:29

Řecký akciový trh dnes navzdory obnovení provozu bank zůstane uzavřený. Uvedla to mluvčí aténské burzy. Nevyloučila však, že by se na řeckém akciovém trhu mohlo během tohoto týdne začít obchodovat.  Řecká vláda burzu spolu s bankami zavřela 29. června, aby zabránila kolapsu finančního systému.

Na aténské burze.
Na aténské burze. | Foto: Reuters
8:01

Jedna finská restaurace nabízí pozoruhodnou pochoutku. Prý obsahuje tradiční řecké ingredience. Sýr feta a olivový olej...

7:31 Logo Aktuálně.cz

Premiér Alexis Tsipras si ústupky eurozóně a Mezinárodnímu měnovému fondu vytvořil soupeře ve vlastní straně. Mezi ty, kteří vedou vzpouru "zleva", patří předsedkyně parlamentu Zoi Konstantopoulová. Více v profilu Aktuálně.cz "Řecký Robespierre jde proti Tsiprasovi, eurozóně a Německu.

Předsedkyně řeckého parlamentu Zoi Konstantinopoulová.
Předsedkyně řeckého parlamentu Zoi Konstantinopoulová. | Foto: Reuters
7:28

Na co se vztahuje zvýšená sazba DPH v Řecku? Platit bude například ve všech barech a tavernách u podávaných jídel a nápojů. "Naše ouzo a musaka budou od pondělka, bohužel, dražší," prohlásil například Kostas Sarafis, číšník v taverně Zorbas pod aténskou Akropolí.

 

Sazba 23 procent se vztahuje i na všechny zpracované potraviny - tedy například na čerstvé nebo hluboce mražené maso, ryby, kávu, čaj nebo šťávy. Stejně tak podraží vejce, cukr, kakao, rýže, mouka a mléčné výrobky jako zmrzlina a jogurt. Kromě potravin budou dražší i hnojiva, kondomy nebo toaletní papír. Podle odhadů přinese zvýšená DPH státu jen do konce letošního roku dodatečných 800 milionů eur, což je zhruba 21,6 miliardy korun.

 

Německá kancléřka Angela Merkelová v neděli opět odmítla možnost seškrtání řeckých dluhů. Dala však najevo ochotu jednat o snížení úrokových sazeb či prodloužení splatnosti, pokud bude Řecko plnit podmínky nového záchranného programu.


"Řecko již získalo úlevy. Měli jsme tu dobrovolné seškrtání dluhu soukromými věřiteli, poté jsme prodloužili termíny splatnosti a snížili úrokové sazby. Nyní můžeme o takovýchto možnostech znovu jednat," řekla Merkelová v rozhovoru s německou televizí ARD.

Angela Merkelová na summitu v Bruselu
Angela Merkelová na summitu v Bruselu | Foto: Reuters
7:22

Omezení pro výběr peněz zůstává i po otevření bank v platnosti. Kabinet režim peněžních operací jen mírně upravil: zatímco dosud bylo maximum denních výběrů 60 eur, nyní je limit stanoven v podobě 420 eur za týden. Částka je sice stejná, ale možnost výběru větší peněžní sumy najednou může Řekům usnadnit život. Uvolněny byly platby za lékařskou péči nebo studium v zahraničí.

Banky zůstaly zavřené, před bankomaty se tvoří fronty. Hotovost zůstala jen v pár z nich. Taková je současná situace v Řecku.
Banky zůstaly zavřené, před bankomaty se tvoří fronty. Hotovost zůstala jen v pár z nich. Taková je současná situace v Řecku. | Foto: Reuters
Zahraničí Ekonomika Zahraničí, Ekonomika
Aktualizováno 21. 7. 2015 0:02
 

Právě se děje

Další zprávy