Odstartují Dny českého piva. Hostinští kvůli rekordu vyzvou hosty k přípitku

Radek Pecák Radek Pecák
26. 9. 2015 19:03
Akce, která má podpořit klesající prodej sudového piva, se letos z jediného dne rozšíří na celý týden. Zapojí se na šest tisíc restaurací a program vyvrcholí příští sobotu, kdy se v mnoha pivovarech uskuteční den otevřených dveří.
Foto: ČTK

Praha - Celý týden letos budou trvat Dny českého piva. Loňský a předloňský ročník obdobné akce byl pokaždé jen jednodenní.

"V neděli, v předvečer svátku svatého Václava, přesně v 19.30 vyzvou hospodští své hosty ke společnému přípitku. Jedná se o pokus o největší pivní přípitek v Česku, a proto mají za úkol na web zaznamenat, kolik lidí se u nich akce zúčastnilo," informoval předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal.

Letos se má podle organizátorů do akce zapojit šest tisíc restauračních podniků, což je o polovinu více než v loňském roce. Řada z nich bude mít mimořádné jídelníčky, většina nabídne speciální typy piva uvařené právě pro tuto příležitost.

Hlavním cílem je podpořit prodej sudového piva v Česku, který má stále sestupnou tendenci. Zatímco dříve se většina v tuzemsku uvařeného piva vypila v restauracích a hospodách, dnes lidé většinou tento mok pijí z plechovek a skleněných či plastových lahví.

Dny českého piva proto podporuje řada velkých i malých pivovarů, které dohromady obhospodařují devadesát procent trhu s českým pivem.

Akci zakončí příští sobotu Den otevřených pivovarů. Například v největším tuzemském pivovaru Gambrinus v Plzni budou moci zájemci absolvovat školu čepování pod vedením zkušeného sládka. Konat se bude rovněž ochutnávka limitované várky piva Gambrinus První chmel uvařené na oslavu tuzemského pivního svátku. 

"Věřím, že během pár let se z této události může stát skutečný celonárodní svátek pro všechny, kteří mají rádi české pivo a chtějí ho s námi oslavit,“ říká František Šámal.

 

Právě se děje

Další zprávy