Zisk německé RWE se propadl o třetinu kvůli levné elektřině

ČTK ČTK
13. 11. 2014 10:15
Provozní zisk německé energetické společnosti RWE se za posledních devět měsíců meziročně snížil skoro o třetinu na 2,9 miliardy eur.
Foto: Reuters

Essen - Provozní zisk německé energetické společnosti RWE se v období od ledna do září meziročně snížil téměř o třetinu na 2,9 miliardy eur (80 miliard korun). K poklesu přispěly nižší ceny elektřiny a prodej některých aktiv, uvedla firma.
    
Společnost, která působí i v České republice, rovněž upozornila, že dokončení plánovaného prodeje divize pro těžbu ropy a plynu DEA skupině investorů vedené ruským miliardářem Michailem Fridmanem by mohlo trvat déle, než firma předpokládala.

Podle agentury Reuters tak RWE tímto sdělením posílila obavy o osud transakce, které jsou důsledkem napětí mezi Ruskem a západními zeměmi vyvolaného ukrajinskou krizí.

RWE se na prodeji divize za více než pět miliard eur dohodla v březnu, peníze chce použít na snížení dluhu. Divize působí ve 14 zemích a její prodej vyžaduje souhlas místních vlád.

Společnost RWE se podobně jako další německé energetické podniky dostala pod zvýšený tlak kvůli nízkým velkoobchodním cenám elektřiny a prudkému růstu dodávek z obnovitelných zdrojů.

RWE je druhým největším energetickým koncernem v Německu. V České republice je největším hráčem na trhu s plynem. Firma v tuzemsku zajišťuje dodávky zemního plynu, elektřiny a služby virtuálního operátora pro zhruba 1,8 milionu konečných zákazníků. Zaměstnává asi 4300 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy