Nokia vstává z popela. Díky sázce na 5G sítě a problémům Huawei vydělává miliardy

ČTK ČTK
25. 7. 2019 15:13
Čistý zisk finské společnosti Nokia se ve druhém čtvrtletí prudce zvýšil na 258 milionů eur (6,6 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 139 milionů eur. K téměř dvojnásobnému zisku přispěly objednávky na mobilní sítě nové generace 5G, vyplývá ze čtvrtečního prohlášení.
Foto: Reuters

Tržby se zvýšily o sedm procent na 5,7 miliardy eur. Firma dodala, že má nyní 45 objednávek na komerční 5G a devět sítí v provozu. Stejně jako její konkurent Ericsson však upozornila na rostoucí konkurenci na trhu. Ericsson minulý týden varoval, že souboj o nové kontrakty bude mít negativní vliv na jeho ziskovou marži v druhé polovině roku.

Generální ředitel Rajeev Suri uvedl, že firma posílila svou pozici na trhu 5G. Letos zahájily komerční provoz sítě 5G USA a Korea, kde je poptávka silná. Sítě 5G se mají letos spustit také v Japonsku, na Blízkém východě, v Číně, Skandinávii, Itálii a Británii. Poznamenal však také, že rizikem pro letošní rok jsou nejistota spojená s vývojem globálního obchodu a problémy na čínském trhu.

Hlavními konkurenty Nokie jsou švédský Ericsson a čínská Huawei. Někteří analytici uvádějí, že skandinávské firmy mohou těžit z problémů, kterým čelí Huawei kvůli obvinění Washingtonu, že jeho zařízení může používat čínská vláda pro špionáž. Huawei toto obvinění odmítá, napsala agentura Reuters.

Nokia bývala kdysi největším výrobcem mobilních telefonů na světě, v roce 2014 však prodala tyto aktivity Microsoftu a zaměřila se na síťové vybavení a obrovské portfolio patentů na mobilní přístroje

Síť 5G mimo jiné slibuje mobilním uživatelů vyšší rychlost. Měla by také přinést vyšší spolehlivost, lepší pokrytí a zvýšení efektivity signálu, což je důležité pro rozvoj nových automatizačních systémů, lékařského monitorování či autonomních vozů.

 

Právě se děje

Další zprávy