Zisk Facebooku kvůli mimořádným položkám klesl, příjmy vzrostly

ČTK ČTK
24. 4. 2019 23:08
Americké společnosti Facebook, která provozuje stejnojmennou sociální síť, klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk o 51 procent na 2,43 miliardy USD (56,1 miliardy Kč). Důvodem byly mimořádné rezervy na možnou pokutu, která firmě hrozí od americké Federální komise pro obchod (FTC) kvůli ochraně soukromí. Příjmy však vzrostly o více než čtvrtinu díky zájmu o reklamu a zvýšil se i počet uživatelů, uvedla firma v dnešním prohlášení.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Zisk na akcii činil 85 centů, bez mimořádných položek však dosáhl až 1,89 dolaru na akcii. Analytici čekali zisk 1,62 dolaru na akcii. Příjmy stouply o 26 procent na 15,08 miliardy USD a překonaly očekávání. Příjmy z reklamy stouply o 26 procent na 14,9 miliardy USD.

Počet aktivních měsíčních uživatelů stoupl meziročně o osm procent na 2,38 milionu. Firma odhadla, že Facebook, Instagram, WhatsApp nebo Messenger nyní denně využívá v průměru více než 2,1 milionu lidí.

Náklady Facebooku ve čtvrtletí stouply o 80,5 procenta na 11,76 miliardy USD. Firma výrazně zvýšila výdaje, aby zlepšila obsah a bezpečnost na svých platformách.

FTC zkoumá, zda Facebook porušil dohodu o ochraně soukromí uživatelů z roku 2011. Žádná zjištění však zatím nezveřejnila. Facebook v souvislosti s tím přesunul do rezerv na případnou pokutu tři miliardy USD.

Akcie firmy od počátku letošního roku stouply o téměř 40 procent. Na zveřejněné výsledky reagovaly akcie po oficiálním uzavření obchodů na burze dalším růstem, napsaly agentury AP a Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy