Zisk E.ONu klesl téměř o polovinu, zavře další elektrárny

ČTK ČTK
12. 3. 2014 14:14
Výsledky byly zasaženy změnami v německé energetické politice a nepříznivými hospodářskými podmínkami v jižní Evropě.
Foto: Reuters

Düsseldorf - Čistý zisk největší německé energetické společnosti E.ON se v loňském roce bez zahrnutí mimořádných položek propadl o 46 procent na 2,2 miliardy eur (zhruba 60 miliard korun). Výsledky byly zasaženy změnami v německé energetické politice a nepříznivými hospodářskými podmínkami v jižní Evropě.

Oznámila to firma, která působí rovněž v České republice. Dodala, že plánuje další uzavírání svých elektráren v Evropě.

Firma E.ON se nyní podobně jako další německé energetické podniky potýká s negativními dopady rozhodnutí německé vlády opustit jadernou energii. Čelí rovněž masivní podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, která tlačí její konvenční elektrárny do ztrát.

Společnost E.ON uvedla, že hodlá ukončit výrobu 13 gigawattů elektřiny. To podle agentury Reuters odpovídá výkonu zhruba 13 jaderných elektráren a více než čtvrtině celkové evropské kapacity E.ON.

"Naše konvenční elektrárny jsou čím dále méně vytížené. V důsledku toho podobně jako řada dalších energetických společností vyřazujeme konvenční elektrárny z provozu před koncem jejich životnosti," uvedl šéf E.ON Johannes Teyssen. Plány na uzavírání elektráren dnes představil také italský konkurent Enel, upozorňuje agentura Reuters.

Tržby klesly o sedm procent

Tržby společnosti E.ON loni klesly o sedm procent na 122,5 miliardy eur. Zisk před úroky, zdaněním a odpisy (EBITDA) se propadl dokonce o 14 procent na 9,315 miliardy eur. V letošním roce počítá firma s jeho dalším poklesem na 8,0 až 8,6 miliardy eur.

"Celoroční výsledky odrážejí zátěž způsobenou obtížnými hospodářskými a regulačními podmínkami v Evropě," uvedl Teyssen. Poukázal zejména na politická rozhodnutí v Německu vedoucí k nedostatečným tržním cenám energie z konvenčních zdrojů. "V roce 2013 jsme proto posílili snahu o přizpůsobení E.ON rychle se měnícím podmínkám na trhu," dodal. Firma dnes rovněž oznámila, že se rozhodla snížit dividendu za loňský rok na 0,6 eura na akcii z 1,1 eura v předchozím roce.

Pětina českého trhu

V jižních Čechách a na jižní Moravě zásobuje E.ON elektřinou 1,2 milionu zákazníků. Podíl E.ON na českém trhu činí asi 20 procent.

V oblasti plynu v tuzemsku disponuje více než 4000 kilometrů dlouhou sítí. Zásobuje plynem více než 120 000 zákazníků v jižních Čechách a na jižní Moravě.

 

Právě se děje

Další zprávy