Zisk ČEZ klesl o dvě miliardy korun. Může za to hlavně pokles cen elektřiny

Petr Lukáč Petr Lukáč
Aktualizováno 8. 11. 2016 8:49
ČEZ za letošní rok vydělal zatím 14,7 miliardy korun. Zisk elektrárenské společnosti je o téměř dvě miliardy nižší, než byl loni. ČEZ trápily, stejně jako v minulém roce, i problémové kontroly svarů na jeho jaderných elektrárnách. Dopady ale údajně nejsou vážné.
Foto: Libor Fojtík

Praha – Levná elektřina, ale i problémy na jaderných reaktorech opět stlačily zisky polostátní elektrárenské společnosti ČEZ dolů z 16,6 na 14,7 miliardy korun. Hlavní roli hraje právě pokles cen elektřiny. Provozní zisk před odpisy klesl o 4,6 miliardy korun a až na 100 milionů korun šlo vše na vrub nižším cenám, za které ČEZ elektřinu prodává.

Letošní jaro bylo ve znamení strmých propadů na burzách, když ceny dodávek na další rok klesly až o třetinu a blížily se 20 eurům za megawatthodinu. Padaly i ceny uhlí a povolenek.

Až v posledním měsíci zažívají trhy strmý růst, hlavně díky problémům jaderných elektráren ve Francii, a cena se blíží 35 eurům za megawatthodinu. Tyto ceny se ale do třetího kvartálu nestihly promítnout a i dopad na konec letošního roku bude minimální, protože ČEZ má již, jako všechny energetické firmy, drtivou většinu elektřiny prodanou dopředu.

ČEZ ale trápily, stejně jako v minulém roce, problémové kontroly svarů na jeho jaderných elektrárnách. Dodatečné kontroly si vynutily (a ještě vynutí) další původně neplánované odstávky jaderných bloků. Náklady sice nebudou dvě miliardy eur (54 miliard korun) jako v případě odstávek francouzské EDF, ale i tak ČEZ již připravuje žalobu. V té bude po Škodě JS, která servis zajišťovala, požadovat až šest miliard korun.

Dopady ale údajně nejsou vážné. "Pokles výroby elektřiny v jaderných elektrárnách se podařilo téměř nahradit zvýšenou výrobou v uhelných a plynových zdrojích, a celkově proto výroba poklesla pouze o jedno procento," říká mluvčí firmy Ladislav Kříž. Nutno ovšem dodat, že zvýšená výroba v uhelných zdrojích neměla nahrazovat výpadky v jádře, ale přinášet tolik potřebné provozní zisky, které se rozplývají poklesy ceny elektřiny na burze.

 

Právě se děje

Další zprávy