Zisk ČEZ klesl o čtvrtinu. Firma vyplatí dividendu 40 korun

Petr Lukáč
Aktualizováno 12. 5. 2015 8:52
Důvod klesajících zisků je stále stejný: pád cen elektřiny. Firma kompenzuje klesající výnosy úsporami. Stát dostane na dividendách 15 miliard korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Na ČEZ dál dopadá neutěšená situace v energetice a podle očekávání opět poklesly v prvním čtvrtletí letošního roku jak jeho zisky, tak tržby. Největší pokles zaznamenal čistý zisk firmy, který spadl o 24 procent na 7,6 miliardy, a provozní zisk před odpisy (EBITDA), který klesl o desetinu na 19,1 miliardy. Mírně (o zhruba 200 milionů korun) poklesly i výnosy, a to na 53 miliard.

Oznámené výsledky jsou ale i tak relativně dobrou zprávou pro investory. Firma si stále drží pozitivní očekávané celoroční výsledky na úrovni 70 miliard EBITDA a 27 miliard korun čistého zisku, ČEZ navíc oznámil, že navyšuje pásmo pro výplatu dividend na 60 až 80 procent čistého zisku. A souběžně tak opět navrhl vyplacení dividendy 40 korun na akcii.

"Pokud valná hromada 12. června 2015 takto rozhodne, bude mezi akcionáře rozděleno celkem 21,4 miliardy korun, z čehož na majoritního akcionáře, tedy český stát, připadá 15 miliard," říká mluvčí firmy Ladislav Kříž.

Toto rozhodnutí navazuje na oznámení z minulého týdne, že se ČEZ nebude ucházet o koupi 66procentního podílu Slovenských elektráren od italské firmy Enel.

"Výplatní poměr navyšujeme proto, že vytváříme více hotovosti poměrově k zisku, existuje omezený potenciál atraktivních rozvojových příležitostí v energetice a zejména proto, že investoři preferují u společností našeho typu maximální dividendy při udržení ratingového hodnocení Standard and Poors," zdůvodňuje změnu dividendové politiky předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Cena elektřiny stále klesá

Důvodem už několik let se zhoršujících výsledků ČEZ i celého elektroenergetického sektoru je výrazný pokles cen elektřiny, které se za posledních sedm let propadly o dvě třetiny na současných 31,50 eur/MWh. ČEZ jen loni vyrobila asi 64 terawatthodin a propad ceny elektřiny o jedno euro tak pro něj znamená ztrátu asi 1,8 miliardy korun.

Firma s tím od loňska bojuje výraznými úsporami. Snižují se jednak výdaje uvnitř firmy - jen do konce roku přišlo o práci téměř osm stovek lidí. Restrukturalizací prochází i vozový park firmy a omezily se i takové "drobnosti", jako je káva na pracovišti.

Logicky se ale ČEZ snaží srazit i externí výdaje. Firma ořezala sponzorství sportovních akcí a skončily i některé "ČEZ arény" nebo podpora tenisového centra Štvanice a další.

Celkově chce firma v roce 2015 ušetřit na provozních výdajích necelých pět miliard korun ročně. Další 1,5 miliardy na EBITDA mají v letošním roce přidat i aktivní kroky firmy k navýšení výkonnosti elektráren a podobně.

 

Právě se děje

Další zprávy