Zisk České spořitelny stoupl v pololetí o 2,6 procenta na 7,9 miliardy korun

ČTK ČTK
Aktualizováno 31. 7. 2018 9:56
Meziročně vyšší byl i provozní zisk, stoupl o 0,9 procenta na 9,5 miliardy korun.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Kristýna Zvelebilová

Praha - České spořitelně vzrostl v pololetí čistý zisk meziročně o 2,6 procenta na 7,9 miliardy Kč. Na růstu čistého zisku se spolu s rostoucím objemem úvěrových obchodů podílely i postupně se zvyšující úrokové výnosy a rozpouštění opravných položek.

Meziročně vyšší byl i provozní zisk, stoupl o 0,9 procenta na 9,5 miliardy korun. Hospodářské výsledky v úterý Česká spořitelna zveřejnila na svém webu.

Spořitelna je největší banka v ČR podle počtu klientů. Rakouská finanční skupina Erste Group Bank, která Českou spořitelnu vlastní, je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy.

Erste zvýšila v prvním pololetí čistý zisk meziročně o 24 procent na 774,3 milionu eur (téměř 20 miliard Kč). V samotném druhém čtvrtletí zisk meziročně vzrostl o 21 procent na 438,2 milionu eur. Překonal tak očekávání analytiků, kteří jej v průzkumu agentury Reuters odhadovali v průměru na 393 milionů eur. Hospodářské výsledky podniku podpořily vyšší příjmy z platebních služeb, správy majetku a poskytování úvěrů.

 

Právě se děje

Další zprávy