Zisk České pošty letos klesne o třetinu, řekl její šéf

ČTK ČTK
20. 11. 2014 14:28
V posledním čtvrtletí roku 2015 chce pošta začít postupně zavádět akceptaci všech platebních karet na pobočkách, říká k plánům pošty její generální ředitel.
Česká pošta, ilustrační foto
Česká pošta, ilustrační foto | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Česká pošta letos skončí v zisku kolem 200 milionů korun, což je o 100 milionů méně než loni. Důvodem jsou hlavně klesající výnosy z doručování listovních zásilek. Ty se snižují asi o 700 milionů korun ročně. V rozhovoru s ČTK to řekl generální ředitel pošty Martin Elkán.

Plán hospodaření na příští rok ještě nemá podnik uzavřený kvůli pokračujícímu kolektivnímu vyjednávání a nedořešenému financování univerzální služby. "Propad se snažíme zmírnit novými aktivitami, ale bez úhrady nákladů na služby, které si u nás objednává stát, není možné dlouhodobě zůstat v černých číslech," uvedl Elkán.

Pošta vypočítala náklady na univerzální službu, tedy zajištění dostupnosti poštovních služeb či provoz poboček, za minulý rok na téměř 1,8 miliardy korun. Částku si nechala ověřit auditorem a nyní ji posuzuje Český telekomunikační úřad. Ten by měl náklady uhradit z tzv. kompenzačního fondu, kam mají přispívat jednotlivé firmy podle svého podílu na trhu, tedy nejvíce pošta. To se poště nelíbí, stejně jako dalším operátorům, napravit by to měla změna poštovního zákona.

Martin Elkán
Martin Elkán | Foto: ministerstvo vnitra

"Poštovní zákon je prostě špatně, protože říká, že si má pošta část nákladů na univerzální službu hradit sama. Takto to nefunguje nikde ve světě. Opravdu se nejedná o žádnou dotaci. Česká pošta chce mít pouze zaplacené náklady, které prokazatelně má díky tomu, že si stát službu objednal," upozornil Elkán.

Jednou z aktivit, které mají zmírnit propad výnosů z klasických poštovních služeb, je doplňkový prodej. Podle Elkána má pošta koncepci, jak zboží na pobočkách nabízet, a chce se soustředit především na kancelářské a papírenské zboží. Celkové tržby z doplňkového prodeje se pohybují kolem 400 milionů korun, zisk je v desítkách milionů.

V posledním čtvrtletí roku 2015 chce pošta začít postupně zavádět akceptaci všech platebních karet na pobočkách. Připravuje výběrové řízení na firmu, která bude systém implementovat. Nyní přijímá pouze karty ČSOB, která je do roku 2017 aliančním partnerem podniku. V prvním čtvrtletí příštího roku by mělo vedení pošty na základě analýzy rozhodnout, jakým způsobem bude od roku 2018 zajišťovat finanční služby. Jednou z možností je vlastní bankovní licence.

Na poště nyní pokračuje kolektivní vyjednávání. "Chceme zaměstnancům zvýšit tarifní mzdy, ale je otázkou, kolik si podnik může dovolit," podotkl Elkán. Pošta zaměstnává více než 31 tisíc lidí a zvýšení mezd o jedno procento by zvedlo náklady asi o 100 milionů korun.

Pošta také od ledna v rámci organizační změny zredukuje počet stupňů řízení z pěti na čtyři. Snížením počtu manažerských pozic v příštím roce ušetří 16,5 milionu Kč.

Státní podnik Česká pošta provozuje téměř 3300 poboček. Roční tržby se v minulých letech pohybovaly kolem 20 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy