Bohemia Sekt hlásí rekordní zisk, pomohly mu dražší značky

ČTK ČTK
15. 7. 2014 13:52
Další rekord by měl padnout letos, firma totiž očekává nárůst prodejů ve všech kategoriích.
Foto: Jiří Mevald

Starý Plzenec  - Růst prodejů vín i sektů, navíc dražších značek, zajistil loni skupině Bohemia Sekt rekordní čistý zisk téměř 214 milionů korun. Meziročně se zvýšil o 12 procent.

Největší tuzemský vinařský podnik loni utržil 1,5 miliardy korun, což je o 5,3 procenta více než v roce předchozím.

"Loni jsme zaznamenali větší nárůst prodeje značkových výrobků s vyšší přidanou hodnotou a procentuálně větší prodeje na tuzemském trhu," uvedl jednatel Bohemia Sektu Ondřej Beránek.

Habánské sklepy skokanem roku

Skupina loni prodala téměř 24 milionů lahví vín, sektů a lihovin, meziročně o 0,4 procenta více. Prodej sektů, šumivých nápojů a perlivých vín loni stoupl o jedno procento na 11,6 milionu lahví, prodej vín o dvě procenta na 9,5 milionu lahví. Pokles byl naopak u lihovin, a to o šest procent, když dosáhl 2,6 milionu lahví, řekl Beránek.

Z vín zaznamenala největší nárůst, 23 procent, značka Habánské sklepy, která je "skokanem roku" už počtvrté za sebou s prodejem přes 4,1 milionu lahví. Zbytek představuje hlavně další silná značka Víno Mikulov doplňovaná Chateau Bzenec a Vinařstvím Pavlov.

"Letos opět počítáme s nárůstem prodejů ve všech kategoriích, se zvýšením tržeb i zisku v jednotkách procent. Ovlivní to hlavně nálada spotřebitelů a jejich nákupní preference," řekl Beránek.

Slovensko a Belgie

Přímý export do 20 zemí loni meziročně klesl. Jeho podíl na celkových prodejích se meziročně snížil o 1,5 procentního bodu na 6,5 procenta. Nejsilnější je skupina na Slovensku, kde ale loni zaznamenala mírný pokles u produktů Vína Mikulov řady "Motýl". Zároveň zaznamenala enormní zájem o Habánské sklepy v objemech, které nemohla uspokojit kvůli nedostatku suroviny, tedy moravského vína.

Na druhém silném trhu v Belgii, kam směřovaly prémiové sekty, držela skupina stejné objemy.

Více než polovina investic, které se dlouhodobě pohybují kolem 40 milionů korun ročně, směřovala loni do výsadby vinic a nákupů nových pozemků. Bohemia Sekt chce do roku 2020 rozšířit plochy svých vinic ze 400 nejméně na 600 hektarů a investovat přes 100 milionů korun.

Firma dále loni koupila stroj na samolepicí etikety, který už využila u nového designu Vína Mikulov, a rozšířila zpracovací kapacitu ve Vinařství Pavlov, což zvýší objem i kvalitu prémiových tichých vín.

 

Právě se děje

Další zprávy