Zimní lyžařskou sezonu v Česku zachránil únorový sníh

ČTK ČTK
7. 4. 2015 14:04
Asociace: Návštěvnost skiareálů byla jen o tři procenta nižší než v sezoně 2012/2013, tržby stouply o procento.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Horská střediska hodnotí letošní zimu přes nepřízeň počasí na rozdíl od té předchozí jako dobrou. Lyžařskou sezonu podle nich letos zachránil dostatek sněhu v únoru. Uvedli to zástupci Asociace horských středisek.

Návštěvnost skiareálů byla jen o tři procenta nižší než v sezoně 2012/2013, tržby stouply o procento. V zimě 2013/2014 tržby i návštěvnost meziročně klesly v průměru o třetinu.

Délka provozu areálů v uplynulé sezoně činila v průměru 110 dnů proti obvyklým 124 dnům. "Sezona byla sice o 14 dnů kratší než normálně, ale hlavně kvůli povedenému únoru se podařilo eliminovat hrozbu opakování loňské sezony. Některá střediska dokonce vykázala návštěvnost vyšší až o pětinu," uvedl ředitel Asociace horských středisek Libor Knot.

Skiareály mohly zasněžovat v průměru 35 dnů, což je o třetinu více než v loňské sezoně. Srážek bylo proti loňsku také víc, i když letošní zima byla v průměru teplejší než loňská. Průměrná teplota vzduchu od prosince do února byla dva stupně Celsia, loni to bylo 1,6 stupně. Dlouhodobý průměr je -0,8 stupně.

Letošní zimní sezona se protáhla až do dubna. "Za poslední týden nám napadl metr sněhu, takže sezona vesele běží dál. Měli jsme velmi silné Velikonoce, i duben budeme považovat za úspěšný," dodal Čeněk Jílek ze Skiareálu Špindlerův mlýn.

Podle asociace zažila horská střediska přes nepřízeň počasí dobrou sezonu, na rozdíl od té předchozí. Tržby i návštěvnost lyžařských areálů v zimní sezoně 2013/2014 meziročně klesly v průměru o 30 procent. Lyžovalo se v průměru 97 dnů proti obvyklým 124.

Před novou lyžařskou sezonou 2015/2016 plánují skiareály sdružené v AHS investovat 650 milionů korun. Jen dva největší krkonošské areály, Špindlerův Mlýn a SkiResort Černá hora - Pec, mají v plánu investovat v součtu 450 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy