Zimbabwe zavádí hotovost na příděl. S inflací bojuje bankovkami s nízkou hodnotou

ČTK ČTK
12. 11. 2019 17:19
Banky v Zimbabwe začaly vydávat nové bankovky a mince s nízkou nominální hodnotou, které mají zmírnit chronický nedostatek hotovosti v zemi. Výdej nových bankovek však byl omezen na nejvýše 300 zimbabwských dolarů na osobu týdně, což odpovídá zhruba 20 dolarům (460 Kč). Informují o tom agentury AP a Reuters.

Nové bankovky a mince v hodnotě dva a pět zimbabwských dolarů jsou součástí nejnovější měnové reformy problémového, neustále se měnícího a občas matoucího měnového rámce země v jižní Africe.

Podle Mezinárodního měnového fondu má Zimbabwe druhou nejvyšší inflaci na světě po Venezuele, ekonomové odhadují, že dosahuje 380 procent. Nejviditelnějšími důsledky ekonomické krize v zemi jsou právě nedostatek hotovosti a zahraničních měn, ale také pohonných hmot či elektřiny.

Vláda Zimbabwe v roce 2009 upustila od domácí měny kvůli vysoké inflaci a přijala systém více měn v čele s americkým dolarem. Letos v červnu ale vláda používání zahraničních měn zakázala a rozhodla se pro místní měnu skládající se převážně z elektronických a mobilních peněz a malého množství bankovek.

Míra nezaměstnanosti v zemi přesahuje 80 procent a většina obyvatel si vydělává na živobytí v neoficiálním sektoru. Po traumatu způsobeném hyperinflací, kdy mnoho lidí přišlo o úspory a důchody, si obyvatelé raději drží hotovost doma, protože mají jen malou důvěru ve finanční systém země.

Důsledkem je, že mnoho obchodníků a poskytovatelů služeb nyní požaduje platby pouze v hotovosti. Další, včetně pouličních prodejců, žádají při platbách bankovními kartami nebo při mobilních platbách za zboží vyšší částky.

Obchodníci na černém trhu také využívají nedostatku hotovosti a prodávají bankovky s přirážkou až 40 procent. Centrální banka doufá, že vytištěním dalších bankovek se jí podaří tuto praktiku ukončit.

Centrální banka Zimbabwe uvedla, že "přikape" do ekonomiky nové malé bankovky a mince za jednu miliardu zimbabwských dolarů, aby zvládla problémy s dostatkem hotovosti na trhu. Nyní vydala papírové bankovky a mince za 30 milionů a stanovila limit na výběr 300 dolarů týdně na osobu, což je zhruba polovina částky, kterou potřebují zemědělci na koupi pytle umělého hnojiva.

Nové bankovky budou v oběhu spolu s bankovkami ve formě dluhopisů, které země představila v roce 2016 jako náhradu za americké dolary. Jsou dalším krokem ve snaze centrální banky úplně obnovit zimbabwský dolar.

Profesor obchodních studií na Zimbabwské univerzitě Tony Hawkins ale varoval, že nové bankovky nevyřeší ekonomické problémy země. "Znamená to, že budeme mít pravděpodobně více hotovosti k nakrmení černého trhu s měnou," prohlásil.

Stovky lidí, převážně důchodců, dnes čekaly ve frontě na hotovost před jedou z bank v centru Harare. Ta vydávala 150 zimbabwských dolarů na osobu. Většina oslovených však upozornila, že za tuto částku si nemohou koupit téměř nic. Podle agentury AP částka odpovídá zhruba ceně deseti bochníků chleba.

"Vypadají jako staré peníze a podobně jako u starých peněz si nemůžete koupit nic hodnotného," řekl jednaosmdesátiletý Filberg Sibanda po výběru své měsíční penze, která mu stačí zhruba na koupi kilogramu hovězího.

 

Právě se děje

Další zprávy