Zemřel ekonom Michal Mejstřík. Podlehl koronaviru

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 7. 1. 2021 14:12
Ve věku 68 let zemřel profesor ekonomie Michal Mejstřík, bývalý člen Národní ekonomické rady vlády (NERV). Institut ekonomických studií na Univerzitě Karlově, který Mejstřík spoluzakládal a kde působil, magazínu Forbes potvrdil, že profesor ekonomie zemřel v souvislosti s onemocněním covid-19.
Ekonom Michal Mejstřík.
Ekonom Michal Mejstřík. | Foto: ČTK

"Jsou zprávy, kterým člověk odmítá uvěřit. Jednou z nich je úmrtí ctěného kolegy z FSV UK, ekonoma, přítele prof. Michala Mejstříka. Čest jeho památce," informoval ve čtvrtek o Mejstříkově úmrtí na sociální síti Twitter moderátor Václav Moravec.

"R.I.P. Pan profesor Mejstřík v první vlně radil ÚKŠ, jak se vypořádat s ekonomickými dopady covidu. Je mi to moc líto," reagoval na Twitteru předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.

"Úmrtí Michala Mejstříka je velkou ztrátou pro celou českou ekonomickou obec. Celá česká společnost v něm ovšem ztrácí osobnost, která dokázala jedinečným způsobem snoubit svět akademické ekonomie, včetně univerzitní výchovy budoucích generací ekonomů, se světem praktického hospodářského života, byznysu a ekonomické diplomacie," uvedl ekonom a bývalý člen NERV Lukáš Kovanda s tím, že Mejstříkovo působení mělo podle něj mezinárodní přesah.

Mejstřík působil mimo jiné na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a byl členem občanské iniciativy KoroNERV-20. Primárním cílem skupiny je zmenšit dopady pandemie covid-19 na českou ekonomiku. Všichni členové se na práci platformy podílejí zdarma. Dalšími členy skupiny jsou například bývalý viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl či ekonom Tomáš Sedláček.

Ekonom se v 90. letech rovněž podílel na založení Centra pro ekonomický výzkum a postgraduální vzdělávání (CERGE). V letech 2009 až 2014 byl členem NERV. Již během této doby prosazoval důraz na zlepšení tuzemských institucí, infrastruktury a podpory inovací založených na vzdělávání.

Předloni v rozhovoru pro týdeník Ekonom v této souvislosti připomněl, že Česko se potřebuje přestat ohlížet do minulosti a stanovit si jasné dlouhodobé cíle, jak modernizovat. "Jestli něco české politice škodí, tak jsou to ty nekonečné návraty do minulosti a neschopnost si říct, co chceme v budoucnu, a systematicky to prosadit," uvedl tehdy pro Ekonom s tím, že zároveň zužování problému budoucí konkurenceschopnosti Česka jen na pár krátkodobých cílů považuje za "setrvalé selhávání všech českých premiérů a vlád". 

Mejstřík se narodil 6. června 1952 v Kolíně, vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze a pak pracoval v Ekonomickém ústavu Československé akademie věd. Po roce 1990 Mejstřík studoval na Londýnské ekonomické škole. Později se stal šéfem poradenské společnosti EEIP, v letech 2002 až 2007 zasedal v dozorčích radách několika krajských distributorů plynu, působil také dva roky jako předseda dozorčí rady ČSA.

Od roku 2016 byl Mejstřík rovněž honorárním konzulem Korejské republiky v ČR. Agentura ČTK připomněla, že za svůj život obdržel řadu odborných ocenění - například v roce 2009 Cenu rektora UK za publikaci Základní principy bankovnictví, které byl spoluautorem, a v roce 2015 Cenu Jaroslava Jirsy za nejlepší učebnici roku vydanou Nakladatelstvím Karolinum (za publikaci Teorie a praxe bankovnictví).

Mejstřík byl v roce 2014 hostem DVTV:

Podle ekonoma Michala Mejstříka a viceprezidenta Svazu dopravy a průmyslu Radka Špicara je namístě opustit označování země původu, protože komponenty výrobků vznikají v různých zemích světa. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy