Zemědělství v Česku dominují velké podniky, spočítali statistici

ČTK ČTK
27. 4. 2018 11:15
Malých podniků je sice v zemědělství víc než polovina, hospodaří ale pouze na pěti procentech půdy a chovají čtyři procenta zvířat.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - V českém zemědělství dominují velké podniky. Obhospodařují dvě třetiny zemědělské půdy a na chovu hospodářských zvířat se podílejí 76 procenty.

Malých podniků je sice v zemědělství víc než polovina, hospodaří ale pouze na pěti procentech půdy a chovají čtyři procenta zvířat. Údaje ze strukturálního šetření v zemědělství z podzimu 2016 dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Mezi malé podniky statistici zahrnuli zemědělce s roční produkcí do 25 000 eur, což v roce 2016 odpovídalo 676 000 korun. Za velké podniky ČSÚ považuje ty s produkcí nejméně půl milionu eur, tedy zhruba 13,5 milionu korun.

Ostatní podniky patří mezi středně velké. Z celkového množství 26 525 zemědělských subjektů tvoří malé 60 procent, střední třetinu a velké zbylých sedm procent.

Počet zemědělských firem se od roku 2000 téměř nezměnil. Ubylo mezi nimi zhruba o procento podnikatelů fyzických osob, právnických osob je naproti tomu o desetinu více. Mezi nimi o 40 procent vzrostl počet společností s ručením omezeným, zatímco družstev ubylo téměř o třetinu.

"Nejvíce zemědělců se orientuje na chov zvířat, jako je skot, ovce, kozy a koně. Důležitou roli hraje chov těchto zvířat v příhraničních oblastech, hlavně v Jihočeském kraji," uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství ČSÚ Jiří Hrbek. Podniky zabývající se polní výrobou tvoří necelou třetinu, největší zastoupení mají ve Středočeském a Jihomoravském kraji a na Vysočině. Specializují se zejména na pěstování obilovin a olejnin.

"Smíšená výroba, nejčastěji kombinující polní výrobu a chov skotu, představuje třetí nejpočetnější výrobní zaměření zemědělců. Na zemědělské produkci se podílí rozhodující měrou," uvedla Marcela Mácová z odboru statistiky zemědělství ČSÚ.

Takto zaměřené podniky totiž obhospodařují 40 procent zemědělské půdy a starají se o 43 procent hospodářských zvířat v Česku. Smíšená výroba má významnou pozici na Vysočině, ve Středočeském a Jihočeském kraji.

Průměrný zemědělský podnik v roce 2016 obhospodařoval 132 hektarů půdy, o sedm hektarů méně než v roce 2000. Na průměrného chovatele skotu připadalo 121 kusů, na chovatele drůbeže 3373 kusů. V obou případech je to nárůst proti roku 2000. Ubylo ale zaměstnanců, průměrný podnik měl předloni sedm pracujících osob, v roce 2000 bylo pracovníků v průměru osm.

 

Právě se děje

Další zprávy