Zakažme chlazení kuřat vodou, vyzývají zemědělské odbory. Metoda se používá v Polsku

ČTK ČTK
10. 4. 2019 11:31
Výkonný výbor Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy vyzval ministerstvo zemědělství k zákazu dovozu kuřecího masa z Polska a dalších zemí, které používají k chlazení masa vodu. Ministerstvo na sdělilo, že s ničím podobným nepočítá. Svaz podle informací na svém webu sdružuje 30 tisíc členů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Šéf odborů Bohumír Dufek řekl, že Česko by už nemělo být odpadním košem Evropy. "Kuřecí maso chlazené vodou nedává záruky bezpečnosti této potraviny a může ohrožovat zdraví občanů a zejména dětí," stojí ve stanovisku, které v úterý  odboráři zaslali novinářům.

Mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý uvedl, že stát plošná opatření proti konkrétním potravinám nepřipravuje, ať jsou z jakékoliv země. "Co se týká zákazu dovozu kuřecího masa chlazeného vodou, tento způsob je v některých členských státech Evropské unie legálně používán. Ministerstvo v současné době neplánuje plošný zákaz dovozu takto ošetřeného drůbežího masa do Česka," uvedl. Stát se ale podle něj na problémové zásilky zaměřuje.

Po změně legislativy volaly již na začátku desetiletí české drůbežářské podniky, kterým se nelíbila evropská legislativa. Chtěly, aby se drůbeží maso prodávané v obchodech mohlo chladit pouze vzduchem. Polská technologie chlazení vodou je levnější, což znevýhodňuje tuzemské výrobce.

Při chlazení ve vodní lázni údajně roste riziko přenosu salmonel a kuřecí maso pak také obsahují více vody. Spotřebitelé přitom nemohou kuřata chlazená vodou poznat, protože výrobci nemají povinnost informovat o způsobu chlazení.

V poslední době české úřady zaznamenaly několik případů zásilek masa z Polska kontaminovaných salmonelou. Minulý týden to například byla zásilka více než půl tuny kuřecích řízků. Maso se dostalo hlavně do stravovacích zařízení. Řízky ze zásilky už dodavatel rozvezl odběratelům a maso bylo zpracováno.

V Česku letos platila od konce února do konce března mimořádná opatření kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu pomalému informování o dovozu masa z jatek, která v polském Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy.

 

Právě se děje

Další zprávy