Zemědělce děsí nevídané sucho. Aby zachránili alespoň část úrody, musí zapršet

ČTK ČTK
23. 4. 2019 16:22
Zemědělci, kteří jsou zároveň reportéry vědeckého projektu InterSucho, začínají být ve svých krátkých zprávách velmi pesimističtí a někteří až zoufalí. Na většině území republiky kvůli extrémnímu nedostatku srážek za posledních pět týdnů nevzcházejí jařiny, ozimy zasychají a neodnožují se, neroste ani tráva či vojtěška, vyplývá z desítek hlášení.
Foto: InterSucho

Hlavní vegetační sezona je přitom teprve na začátku. Dva nejhorší stupně sucha ze šesti, tedy výjimečné a extrémní, se uplynulou neděli rozšířily již na třetinu území republiky. Proti loňsku přišlo sucho o měsíc dříve.

Aby se podařilo zachránit alespoň část úrody, musí pršet v nejbližších dnech. "Rozhodující pro zmírnění současného sucha bude studená fronta přicházející k nám o nadcházejícím víkendu. Pokud bude ležet hlavně nad Slovenskem, tak srážek nebude příliš, ale jestliže dojde k jejímu posunu více na západ, tak by pak došlo k výraznějšímu doplnění vláhového deficitu," uvedli tvůrci InterSucha.

Alespoň nejmírnějším stupněm sucha je nyní postiženo 99 procent území Česka. Příznivější situace, tedy počínající či mírné sucho je pouze jihozápadně od Prahy a na velice malých územích jižních Čech či jižní Moravy. Naopak nejhorší situace je na střední a jižní Moravě, části Moravskoslezského kraje, v Polabí a Poohří.

Podle zpráv 352 zpravodajů z 67 okresů se očekává propad výnosu ozimů a zejména řepky. "Hlášeny jsou také projevy sucha u ječmene, pšenice, řepky a také u ovocných stromů a vinné révy. Respondenti popisují nedostatek srážek, který způsobuje špatné vzcházení plodin," uvedli tvůrci projektu.

Současnou situaci ilustruje například komentář zemědělce z okresu Brno-venkov. "Veškeré práce na poli jsme zastavili a čekáme," uvedl. Problém činí v současné době zemědělcům i vítr, který vrchní vrstvu půdy ještě více vysušuje a zároveň odnáší vrstvu ornice především tam, kde jsou jařiny ještě pod zemí a nedrží ji kořeny.

 

Právě se děje

Další zprávy