Země OPEC nedodržují dohodu o snížení těžby. Ceny ropy jsou opět pod tlakem

ČTK ČTK
13. 7. 2017 15:55
Produkce ropy se v červnu zvýšila, nejvíce paradoxně nabízejí signatáři dohody o jejím snížení. Dohodu poslední měsíc před prázdninami dodržovaly země jen ze 78 procent. Nárůst poptávky ve druhém pololetí tohoto roku by měl urychlit vytvoření rovnováhy na trhu.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Economia

Paříž - Nabídka ropy na světovém trhu se v červnu zvýšila, nad očekávání více produkují signatáři dohody o snížení produkce, tedy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a několik dalších zemí. Dodržování dohody bylo v červnu nejhorší za šest měsíců. Ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu to dnes uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Zatímco v květnu byla dohoda dodržována z 95 procent, v červnu to bylo jen ze 78 procent. Striktní omezení produkce v Saúdské Arábii, Kuvajtu, Kataru a Angole vyvážil růst těžby nad určený strop v Alžírsku, Ekvádoru, Gabunu, Iráku, Spojených arabských emirátech a Venezuele.

IEA poznamenala, že nyní se každý měsíc stane něco, co sníží důvěru v pokrok na cestě k rovnováze na světovém trhu. V červnu byly takové důvody dva: prudký nárůst těžby v Libyi a Nigérii a rovněž fakt, že morálka států podepsaných pod dohodou byla nejhorší za půl roku.

OPEC a některé nečlenské státy včetně Ruska se dohodly, že do března příštího roku omezí těžbu ropy asi o 1,8 milionu barelů denně, aby zmírnily nadbytek suroviny na trhu. K němu přispívá i růst těžby v USA. Dohoda se nevztahuje na členskou Libyi a Nigérii, na jejichž produkci se podepsaly dlouhé roky nepokojů. Těžba v obou státech se v posledních měsících zvýšila celkově o 700 000 barelů denně, což pro jejich partnery, kteří ji dobrovolně omezují o 1,2 milionu barelů denně, je velmi frustrující.

Díky omezení těžby se ceny ropy na světovém trhu stabilizovaly na úrovni 45 až 50 dolarů za barel, v posledních týdnech se ale dostaly pod nový prodejní tlak jak kvůli růstu těžby v USA, tak kvůli tomu, že zásoby ropy ve světě nejeví známky poklesu z rekordních více než tří miliard barelů. Nicméně IEA soudí, že silný růst poptávky ve druhé polovině tohoto roku a v roce příštím by měl posun trhu k rovnováze urychlit.

Agentura předpokládá, že letos i v příštím roce se poptávka zvýší o 1,4 milionu barelů denně. Zásoby ropy v průmyslově vyspělých zemích byly v květnu o 266 milionů barelů nad pětiletým průměrem, zatímco v dubnu to bylo 300 milionů. Předběžné údaje pak naznačují, že v červnu nastal další pokles, i když nepatrný.

I když někteří producenti mimo OPEC, například USA, Kanada a Brazílie, těžbu ropy zvyšují, nedávný pokles cen ropy by je mohl přinutit ke změně této strategie.

 

Právě se děje

Další zprávy