Země EU se shodly, že účetní mají hlásit plány na snižování daní

ČTK ČTK
13. 3. 2018 17:18
Návrh směrnice, na jejíž převedení do národního práva mají země čas do konce příštího roku, také uvádí charakteristiky typů schémat, která by měla být daňovým úřadům oznamována.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Brusel - Daňoví poradci, účetní a právníci budou mít v zemích Evropské unie povinnost oznamovat úřadům schémata, která by přeshraničně působící firmy mohly využívat ve snaze platit co nejnižší daně.

Na novele příslušné směrnice se dnes v Bruselu shodli ministři financí EU. Unijní země si podle ní také od poloviny roku 2020 budou pravidelně a automaticky tyto informace vyměňovat.

"Pokud se úřady dostanou k informacím o možném agresivním daňovém plánování ještě předtím, než je určité schéma uvedeno do praxe, budou moci příslušnou mezeru včas uzavřít a tím zabránit daňovému úniku," vysvětlil dnes novinářům Vladislav Goranov, ministr financí Bulharska, tedy nynější předsednické země EU.

Daňovým prostředníkům, kteří na chystanou snahu snížit daně neupozorní, bude od členských zemí hrozit postih.

Rozhodnutí členských zemí, které ještě bude muset Rada EU finálně jednomyslně potvrdit, dnes uvítal komisař pro hospodářské otázky, daně a cla Pierre Moscovici.

"Dnes odsouhlasená pravidla potvrzují, že EU je v čele světa, pokud jde o daňovou transparentnost. Evropské daňové úřady dostanou přístup k informacím, které potřebují, aby mohly ukončit schémata agresivního daňového plánování," uvedl.

Návrh směrnice, na jejíž převedení do národního práva mají země čas do konce příštího roku, také uvádí charakteristiky typů schémat, která by měla být daňovým úřadům oznamována.

Podle náměstkyně české ministryně financí Lenky Dupákové se dnes ještě hodně hovořilo právě o těchto charakteristikách. "Zásadní připomínky dnes měla řada zemí, které dnes uvedly, že věc schválí, ale s řadou věcí nesouhlasí a působí jim problémy," podotkla. Mezi země, které se vyjádřily podobným způsobem, bylo například Řecko či Lucembursko.

 

Právě se děje

Další zprávy