Zeman stojí v prohrané arbitráži Českých drah se Škodou kvůli dodávce lokomotiv za Ťokem

ČTK ČTK
Aktualizováno 28. 11. 2015 16:21
Ministr dopravy Dan Ťok získal oporu v prezidentovi Miloši Zemanovi, který ho podpořil v jeho postoji proti prohrané arbitráži Českých drah se Škodou Transportation kvůli zpožděné dodávce 20 lokomotiv. Ministerstvo dopravy už výsledek, podle kterého mají ČD výrobci zaplatit 1,2 miliardy Kč, napadlo u soudu a chystá stížnost k Evropské komisi. Ministr to uvedl po dnešní schůzce se Zemanem.
Ministr dopravy Dan Ťok s prezidentem Milošem Zemanem
Ministr dopravy Dan Ťok s prezidentem Milošem Zemanem | Foto: Ludvík Hradilek

Lány (Kladensko) - Prezident Miloš Zeman v sobotu podpořil ministra dopravy Dana Ťoka v jeho postoji proti prohrané arbitráži Českých drah se Škodou Transportation kvůli zpožděné dodávce 20 lokomotiv.

Ministerstvo dopravy už výsledek, podle kterého mají ČD výrobci zaplatit 1,2 miliardy Kč, napadlo u soudu a chystá stížnost k Evropské komisi. Ministr to uvedl po dnešní schůzce se Zemanem.

Zpožděná objednávka

"U soudu žalujeme neplatnost arbitráže a finalizujeme trestní oznámení, protože máme pocit, že u rozhodčího nálezu mohl být porušený zákon. Dalším krokem bude stížnost na EK, protože placením částky za inflaci, která nebyla ve smlouvě sjednána, a přesto ji rozhodčí soud uznal, tak může dojít k nedovolené podpoře ve veřejné soutěži," uvedl ministr.

České dráhy si u Škody Transportation objednaly 20 třísystémových lokomotiv řady 380 za zhruba 2,5 miliardy korun. Lokomotivy měl železniční dopravce převzít v roce 2009, první stroje ale dostal až v roce 2013.

Škoda se na arbitrážní soud obrátila s požadavkem doplatku kupní ceny, kterou jim dopravce nezaplatil, dráhy se naopak dožadovaly zhruba miliardy korun pokuty za pozdní dodávku strojů. Zpoždění Škoda Transportation obhajuje změnou předpisů v průběhu vývoje lokomotiv, kvůli které bylo nutné rozpracované stroje kompletně předělat.

Ťok v minulosti ČD vyzval, aby sumu z arbitráže neplatily, protože rozhodnutí považuje za protiprávní. Dráhy z obavy ze sankcí uhradily první část, 468 milionů korun. Škoda je tento týden vyzvala k úhradě zbývajících 760 milionů s tím, že dopravci poskytne nespecifikované slevy.

Kanál Dunaj-Odra-Labe

Ťok také Zemana, který je velkým podporovatelem projektu kanálu Dunaj-Odra-Labe, informoval, že ministerstvo vypsalo zakázku na zpracování studie proveditelnosti stavby, a slíbil, že příští rok bude jednat s Ředitelstvím pro dopravu EK, zda je šance tento projekt vrátit do seznamu prioritních staveb TEN-T.

V oblasti mýta Zeman podpořil názor ministra využít v přechodné fázi do vypsání technologicky neutrálního tendru stávající vybudovaný systém kvůli úspoře peněz. Ministr také Zemanovi sdělil, že v oblasti čerpání evropských dotací nebude objem nedočerpaných peněz tak velký, jak se předpokládalo.

 

Právě se děje

Další zprávy