Ženská vzpoura, kolaps Facebooku, návrat k uhlí. I to mohou být "šoky" roku 2022

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 12. 12. 2021 10:37
Největší chaos většinou vyvolá to, co nikdo nečeká. Investiční banka Saxo Bank sestavila pro rok 2022 přehled desítky "šokujících" scénářů, které by s finančními trhy zatřásly, pokud by na ně skutečně došlo. Letošní ročník je přesto trochu jiný - svět totiž i kvůli covidu už jen tak něco nepřekvapí. V následujícím přehledu zjistíte, že nikdy není tak špatně, aby nemohlo být hůř.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Dánská Saxo Bank hned v úvodu svého přehledu varuje, že nejde o oficiální předpovědi banky, ale spíše o varování investorům. Pravděpodobnost některých scénářů sice nepřesahuje ani jedno procento, neznamená to však, že se nemohou stát.

"Je to jakési cvičení, kde se zabýváme věcmi, které možná nejsou příliš pravděpodobné, ale také nejsou zhola nemožné, což je relevantní zejména v kontextu letošní neočekávané krize spojené s covidem-19," zdůrazňuje banka.

S tím souhlasí také Dominik Stroukal ze společnosti Roger. "Za všechny roky, co 'Šokující předpovědi' sleduji, ty letošní šokují nejméně," připouští ekonom. "Z části je to dáno tím, že jsou skutečně více reálné, z části ale také tím, že žijeme v tak divoké době, že se nám ani takto divoké předpovědi nemusí zdát nereálné," podotýká.

Letošní Šokující předpovědi - jak je Saxo Bank nazývá - se nesou v duchu revoluce. "V naší nerovností sužované společnosti a ekonomice se nahromadilo obrovské množství energie. Vzhledem k tomu, že současný systém není schopný tento problém vyřešit, nezní otázka při pohledu do budoucnosti, zda přijde revoluce, ale spíš kdy a jak k ní dojde," říká hlavní investiční analytik Saxo Bank Steen Jakobsen.

  • Podívejte se v následujícím přehledu, na které události investiční banka zaměřila tentokrát svou pozornost.
 

Právě se děje

Další zprávy