Ženská vzpoura, kolaps Facebooku, návrat k uhlí. I to mohou být "šoky" roku 2022

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 12. 12. 2021 10:37
Největší chaos většinou vyvolá to, co nikdo nečeká. Investiční banka Saxo Bank sestavila pro rok 2022 přehled desítky "šokujících" scénářů, které by s finančními trhy zatřásly, pokud by na ně skutečně došlo. Letošní ročník je přesto trochu jiný - svět totiž i kvůli covidu už jen tak něco nepřekvapí. V následujícím přehledu zjistíte, že nikdy není tak špatně, aby nemohlo být hůř.
Foto: Reuters

2. Mladí na protest opouštějí Facebook

Facebook se proměnil ze životem překypující platformy pro mladé spíše v odkladiště pro starší generaci.

"Mladé čím dál víc odrazují algoritmy Facebooku, které na sociálních sítích vytvářejí homogenní smyčky, které stále dokola opakují stejný obsah, a co hůř, zaplavují uživatele dezinformacemi a nenávistí. I Facebook už v rámci vlastního průzkumu zjistil, že teenageři tráví dvakrát až třikrát více času na TikToku než na Instagramu a pro komunikaci s přáteli preferují Snapchat," popisuje v rámci svého dalšího scénáře banka.

V roce 2022 si ale investoři podle banky uvědomí, že Meta, mateřská společnost sociální sítě Facebook, rychle přichází o mladou generaci a spolu s ní o další zisky a potenciál do budoucna.

Meta se tak podle scénáře snaží o akvizici Snapchatu nebo TikToku a zároveň pumpuje miliardy dolarů do budování svého Metaverse, které má víc než kdy dřív sledovat své uživatele a přilákat mladé lidi zpátky do univerza sociálních sítí této korporace. "Meta se totiž řídí obecně uznávanou pravdou, že když jde o technologie, je nejlepší být na trhu jako první. Celý plán ale zajde na úbytě, když se mladá generace nenechá přesvědčit," vykresluje scénář Saxo Bank.

  • Odhadovaný dopad: Společnost Meta bude mít problémy, oproti zbytku trhu se propadne o 30 procent a bude řešit, zda z jednotlivých složek nevytvořit samostatné entity, čímž by se zhroutily Zuckerbergovy sny o vybudování světového monopolu.

Podle analytičky společnosti Cyrrus Anny Píchové je zapojení mladých lidí na Facebooku skutečně nižší, než tomu bylo v minulosti, a pošramocená pověst využívání dat uživatelů k tomuto značně přispívá.

  • "Plány Facebooku na vytvoření Metaverse mladé uživatele přilákat mohou, ovšem zůstává nejasné, co má Metaverse svým uživatelům vůbec přinést. Jeho přínosy a využití jsou zatím bez jasných obrysů. Což je rozdíl oproti například Robloxu, který je mezi mladými hojně využíván a hra této firmy má částečně obrysy podobné Metaverse. Scénář dalšího odchodu mladých lidí z aplikací Meta Platforms (Facebooku) by se tak částečně naplnit mohl," domnívá se analytička.
 

Právě se děje

Další zprávy