Ženská vzpoura, kolaps Facebooku, návrat k uhlí. I to mohou být "šoky" roku 2022

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 12. 12. 2021 10:37
Největší chaos většinou vyvolá to, co nikdo nečeká. Investiční banka Saxo Bank sestavila pro rok 2022 přehled desítky "šokujících" scénářů, které by s finančními trhy zatřásly, pokud by na ně skutečně došlo. Letošní ročník je přesto trochu jiný - svět totiž i kvůli covidu už jen tak něco nepřekvapí. V následujícím přehledu zjistíte, že nikdy není tak špatně, aby nemohlo být hůř.
Emise skleníkových plynů, kouř, komíny, klimatické změny, ilustrační foto
Emise skleníkových plynů, kouř, komíny, klimatické změny, ilustrační foto | Foto: Shutterstock

1. Konec fosilních paliv se odkládá

Jak vypadá nepravděpodobný scénář čísla jedna z pohledu Saxo Bank? Politici si podle něj uvědomují rychlý nárůst cen komodit i riziko ekonomické katastrofy kvůli nerealistickým lhůtám stanoveným pro přechod na zelenou energii, a proto odsouvají plnění klimatických cílů na neurčito.

"Na pět let odstraňují byrokratické překážky pro investice do ropné produkce a na deset let pro investice do těžby zemního plynu, aby tak motivovali producenty k zajištění dostatečných dodávek za rozumné ceny, s jejichž pomocí bude možné realizovat přechod od současné energetiky k nízkoemisní energetice budoucnosti," popisuje scénář banka.

  • Odhadovaný dopad: V rámci boje proti inflaci a snižování rizika společenských nepokojů tak dál podporují investice do fosilních paliv, zatímco se snaží přijít na jiný způsob, jak radikálně snížit uhlíkové emise.

Stroukal má nicméně za to, že v zelené politice má dnes Evropa zainvestováno extrémní množství politického kapitálu, a jakýkoliv krok zpátky tak nepřipadá v úvahu. "Za krok zpátky k fosilním palivům je dnes považováno i setrvání na místě, takže to je ze všech 'Šokujících předpovědí' ta, která by šokovala nejvíc," dodává pro on-line deník Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy