V novém žebříčku nejbohatších je nejvíce Čechů v historii. Naposledy je vede Kellner

Ekonomika Ekonomika
6. 4. 2021 14:52
Pandemický rok přivedl na svět víc miliardářů než ty předchozí. Podle nejnovějšího žebříčku nejbohatších lidí světa, který už po pětatřicáté vydal magazín Forbes, je na světě rekordních 2755 dolarových miliardářů. Společně kontrolují majetek za 13,1 bilionu dolarů, poprvé jde o dvouciferné číslo - ještě v roce 2019 to bylo osm bilionů. Podívejte se, kdo prestižnímu žebříčku vládne.
Foto: iStock

"Zatímco nárůst počtu miliardářů se může zdát skandální, základní trendy mohou přinést prosperitu všem. Přes to všechno, co jsme prožili v pandemii století, lidé dokázali čelit výzvám a popřít všechny nepříznivé předpoklady. Jako když například Ugur Sahin, turecký imigrant v Německu, dokázal v řádu měsíců připravit ve své firmě BioNTech vakcínu proti covidu-19," prohlásil k žebříčku nejbohatších lidí světa šéfredaktor amerického Forbesu Randall Lane.

V letošním žebříčku lze vysledovat i několik dalších zajímavostí. Například je v něm více žen - celkově 382 oproti loňským 241. Nejbohatší ženou je Françoise Bettencourt Meyers se jměním 73,6 miliardy korun. Patří jí tak 12. místo v žebříčku Forbes. Meyers a její rodina vlastní 33procentní podíl v kosmetickém kolosu L’Oréal. Rodinný holding vede z pozice předsedkyně představenstva.

Nejvíce miliardářů pochází z Asie, celkem 1149, 724 je ze Spojených států a 628 z Evropy.

Česko má největší zastoupení ze všech států střední a východní Evropy. V žebříčku těch nejbohatší se umístilo hned devět Čechů, což je dosud nejvíce.

  • Podívejte se v následujícím přehledu, o koho konkrétně se jedná.
 

Právě se děje

Další zprávy