Babišův střet zájmů: Podívejte se na žebříček dotací, které dostává Agrofert

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
Aktualizováno 6. 1. 2020 9:42
Od vstupu Andreje Babiše do politiky na podzim 2013 do konce roku 2017 získal Agrofert zhruba sedm miliard korun dotací. Před jeho vstupem do politiky přitom získával holding dotace výrazně nižší. Podívejte se na ty největší dotační žádosti, které byly holdingu Agrofert v uplynulých letech z eurofondů proplaceny.

Hlavní část peněz tvoří provozní dotace, které dostávají všechny zemědělské podniky v Česku podle rozlohy obhospodařované půdy. Kromě nich však koncern dostává ještě takzvané dotace investiční. Ty mají sloužit na inovace, zvýšení zaměstnanosti, rozvoj venkova a podobně. Patří mezi ně třeba kontroverzní linka na lepší toastový chléb.

Foto: Lázničkovo

8. Pekárna Zelená louka: 269 milionů Kč

  • Výše investice: 469,75 + 272,01mil. korun
  • Investiční pobídka: 187,9 + 81,6 mil. korun
  • Získáno: červenec 2007, květen 2014

Pekárna Zelená louka, jejíž nová továrna v Herinku u Prahy vyrábí kontroverzní vylepšený toastový chleba, má od ministerstva průmyslu a obchodu přiznány daňové slevy z let 2007 a 2014 v součtu 269,5 milionu korun. Důvodem pro udělení pobídek byl v roce 2007 "záměr vybudování nového závodu na výrobu pečiva" a o sedm let později pak "záměr rozšíření výroby chleba a běžného pečiva".

Z celkem 400milionové investice do nové inovační linky na výrobu toastového chleba Penam zároveň pekárna dostala 100 milionů korun z evropských peněz. Tato další kontroverzní dotace byla sice pekárně již proplacena ze státního rozpočtu, ovšem ministerstvo zatím neposlalo částku k proplacení do Bruselu.

"Předmětem projektu je zvýšení technické hodnoty a efektivnosti technologie na výrobu toastového chleba a užitných hodnot nových výrobků (odstranění konzervantů, redukce soli, prodloužení trvanlivosti, zlepšení chuťových vlastností). Jde o pořízení linky s výraznými inovačními prvky (skladování a dávkování ingrediencí, vakuové hnětení, clean-room, inovovaný systém řízení výroby) umožňující realizaci nových produktů (originální vlastní pšeničný kvas, 3 nové druhy toastového chleba - c. k. 19059090)," uvádí se v popisu projektu.

Chléb však podle konkurence Penamu inovativní není.

 

Právě se děje

Další zprávy