Ze zkrachovalé záložny WPB už lidé vybrali většinu peněz

ČTK ČTK
29. 6. 2015 12:10
Přes 4000 klientů si za osm měsíců vybralo 2,7 miliardy Kč, zbývá vyplatit 88 milionů Kč. Možnost získat peníze mají klienti do poloviny října 2017.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: WPB.cz

Praha - Na 4268 klientů zkrachovalého družstva WPB Capital si za osm měsíců vybralo přes 2,7 miliardy korun. Zbývá vyplatit 2630 klientům 88 milionů Kč. Možnost získat peníze mají klienti do poloviny října 2017. Informoval o tom likvidátor kampeličky Jiří Švihla. Peníze se klientům vyplácejí z Fondu pojištění vkladů (FPV) na pobočkách České spořitelny.

WPB Capital, které Česká národní banka koncem června 2014 odňala licenci, neměla dostatek peněz, aby uspokojila věřitele. Fond vyplácí celkem 2,8 miliardy korun téměř 6900 pojištěným klientům kampeličky. Průměrná výše vkladu na jednoho klienta mírně přesahuje 400 000 Kč.

"Podle zkušeností s výplatami klientů dříve zkrachovalých družstevních záložen si ne všichni věřitelé výplatu náhrady v zákonné tříleté lhůtě vyzvednou. Jejich počet ale nebude nijak dramatický. Prozatím je průběh výplat takřka bezproblémový. Klienti si nejčastěji stěžují na výši vyplaceného vkladu," uvedl Švihla.

FPV je podle něj v zásadě způsobilý a připravený k výplatám v zákonných termínech. Výplatu mohou zkomplikovat špatné záznamy, ze kterých plynou jiné výše vkladů, než jaké evidují samotní vkladatelé. Během výplat už několik věřitelů reklamovalo výši vyplacené náhrady. Vesměs se ale v rámci reklamačního řízení potvrdila správnost vypočtené náhrady vkladu. Reklamací se může samozřejmě výplata některých klientů kampeličky zpozdit, nikoli ale zastavit, dodal.

Průběh likvidace také komplikují soudní spory. Ty se jednotlivých věřitelů nijak nedotýkají a na průběh výplat nemají vliv. Celý proces likvidace ale skončí až po jejich vyřešení. "Nyní je hlavním předmětem snah potřeba ochránit úvěrové portfolio hypotečních úvěrů, ať již aktivní účastí v řízení o zrušení rozhodčího nálezu proti společnosti Trowmart limited účastí v insolvenčních a exekučních řízeních, nebo i řízeních vkladových, vedených jednotlivými katastrálními úřady. Ve všech těchto řízeních se snaží společnost Llainfair Carianion Cwni Daliannol či její nástupci zaujmout pozici WPB Capital. S potěšením lze konstatovat, že prozatím víceméně neúspěšně, podotkl Švihla.

FPV vyplácí náhrady vkladů do 100 procent, maximálně však do limitu 2,752 milionu korun na jednoho vkladatele. Při nárokování výplaty náhrady pojištěných vkladů nemusí vkladatel spořitelního družstva vyplňovat žádný formulář. Stačí, když se na výplatním místě prokáže platným průkazem totožnosti.

Oprávněnými osobami k výplatě náhrad vkladů z FPV jsou fyzické a právnické osoby, které byly vkladateli k 18. září 2014, tedy ke dni, kdy fond obdržel písemné oznámení ČNB o neschopnosti WPB Capital dostát závazkům vůči oprávněným osobám, jejich dědicové a jejich právní nástupci.

WPB se dostala do problémů předloni a loni v červnu definitivně přišla o licenci. Pro FPV je výplata náhrad vkladů klientům záložny WPB Capital čtvrtou nejvyšší výplatou v jeho dvacetileté historii. Před zahájením výplat měla FPV k dispozici 20,3 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy