Každý sedmý obyvatel Česka hlásil škodu od přírody

ČTK ČTK
5. 2. 2014 11:57
Každý sedmý obyvatel ČR bezprostředně utrpěl škodu způsobenou přírodní katastrofou.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Sandra Štefaniková

Praha - Každý sedmý obyvatel Česka bezprostředně utrpěl škodu způsobenou přírodní katastrofou. Vyplývá to z průzkumu České asociace pojišťoven mezi více než tisícovkou respondentů.

Největší strach mají lidé z požáru (72 procent), téměř polovina se obává škod způsobených úderem blesku a vichřicí (44 procent) a třetí nejobávanější škodou je krupobití (41 procent). Paradoxně nejčastěji však dotazovaní v reálném životě řešili škody způsobené povodní, uvedla šéfka komunikace asociace Marcela Kotyrová.

Skutečnost, že povodně a záplavy jsou nejčastější pojistnou událostí, potvrdila i anketa mezi pojišťovnami. Průměrná výše takové škody je 167 000 Kč. Druhým nejrozšířenějším živlem je vichřice, kde průměrná škoda představuje téměř 30 000 Kč. Na třetí pozici je krupobití, které páchá škodu v průměru 47 000 Kč.

Požár je z pohledu četnosti výskytu na posledním místě, průměrná škoda z jedné takové události ale činí 500 000 Kč, což je logickým důvodem toho, proč patří mezi nejobávanější.

Převažujícím důvodem pro sjednání pojištění proti živlům je podle průzkumu překvapivě zvyk. Jen necelou pětinu lidí motivovaly skutečné obavy o majetek nebo předchozí zkušenosti, kdy se museli vypořádat se škodou z vlastních peněz. Početnější skupina se ale při výběru orientuje především na co nejnižší cenu.

 

Právě se děje

Další zprávy