Z padělků bankovek mluví zoufalost. Většina je vytištěna inkoustovou tiskárnou

Kuni Nguyenová ČTK Kuni Nguyenová, ČTK
25. 2. 2020 12:11
V Česku se loni zadrželo 1828 padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn, meziročně o 14 procent méně. Počet zjištěných padělků klesl pátým rokem po sobě. Mírně se naopak zvýšil počet padělaných českých bankovek a mincí, a to o tři kusy na 1014. Hodnota zadržených peněz dosáhla stejně jako o rok dříve téměř 1,2 milionu korun.

V roce 2019 bylo na území Česka zadrženo 1014 kusů padělaných českých bankovek a mincí, z toho 841 kusů bankovek bylo vytištěno na inkoustových tiskárnách. Nejčastějším padělkem je tisícikorunová bankovka.

Hodnota pozměněných bankovek v roce 2019 činila téměř 1,2 milionů korun a výše oběživa dosáhla na 644,4 miliard korun. Počet zadržených padělků je tak stabilně nízký a jeho zhotovení zůstává nízké kvality.

"České bankovky a mince se dají v mezinárodním srovnání označit za velmi bezpečné. Přesto bychom při přijímání bankovek neměli rezignovat na jejich kontrolu," uvedl člen bankovní rady ČNB Vojtěch Benda.

Většina zadržených padělků byla podle něj nepříliš kvalitní. Více než 85 procent všech zachycených korunových bankovek bylo vytištěno na inkoustových tiskárnách. Na pětistupňové škále nebezpečnosti byly zadržené bankovky podle ČNB ohodnoceny stupněm 4, tedy "méně zdařilé".

Nejčastěji padělanou bankovkou byla tisícikoruna, která tvoří téměř třetinu případů. Následovaly dvoutisícikoruny, kterých bylo zadrženo 234, a pětisetkoruny s 204 kusy. Padělaných mincí bylo zjištěno šest, v roce 2018 to bylo osm. Nejvíce padělků bylo zadrženo tradičně v Praze.

Kvalita padělků zahraničních měn je podle Bendy o něco vyšší. Zjištěno jich bylo 814 a nejčastěji jde o eura a následně americké dolary.

Stejně jako v předchozích letech se naopak zvýšila hodnota peněz v oběhu, a to meziročně o 26 miliard na 644,4 miliardy korun. Z bankovek bylo nejvíce ke konci loňského roku tisícikorun, a to přibližně 13,5 na osobu. Z mincí převládají koruny, kterých bylo 59,5 na osobu.

Padělatelům hrozí v Česku za zločin padělání a pozměnění peněz až osm let vězení. V případě organizované skupiny či značného rozsahu trestné činnosti je trest až desetiletý.

 

Právě se děje

Další zprávy