Ze sena je "podpultové" zboží. Překupníkům se platí trojnásobek, balíky skupují Němci

ČTK ČTK
11. 9. 2018 14:38
Z loňských 600 korun za velký balík se ceny dostaly až na trojnásobek. To si můžou často dovolit jen němečtí chovatelé, které sucho trápí stejně jako Čechy.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: David Macháček

Kladno/Rokycany - Letošní nedostatek sena způsobený dlouhodobým suchem nahrává překupníkům. Cena sena výrazně roste. Oproti loňským cenám okolo 600 korun za velký balík nyní chovatelé zaplatí i trojnásobek.

Na trhu je i poptávka z Německa, kde letošní mimořádné sucho zničilo značnou část úrody. Němci dávají za balík až 2000 korun. Některé farmy v Česku kvůli nedostatku krmiva prodávají dobytek na jatka. Vyplynulo to z ankety ČTK mezi zemědělci.

Ve středních Čechách mají zemědělci často ani ne poloviční sklizeň proti loňsku. Oproti loňským cenám za balík sena platí i trojnásobek. Překupníci navíc nedodržují dohody o ceně a doručení objednávek, řekla Jana Holíková, která hospodaří na loukách v okolí Zákolan na Kladensku.

V regionu není ani seno na prodej, seno se dováží také ze Slovenska či Polska. Pak vychází balík třeba i na 2000 korun, protože doprava nákladní soupravou stojí kolem 30 korun za kilometr. Ačkoli zájemce o seno přistoupí na podmínky, překupníci je podle Holíkové mění ze dne na den a pokud klient objednávku okamžitě nepotvrdí, seno putuje jiným zájemcům a cena pro ty stávající se opakovaně zvyšuje.

Další chovatel, který má dva koně v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku, postupně za balík sena platil 500 korun, poté zhruba 700 korun a nyní čeká cenu kolem 1000 korun. Ročně potřebuje necelou třicítku balíků, proto nyní uvažuje o tom, že si začne dělat seno vlastní.

Sehnat louku k pronájmu či prodeji v blízkém okolí je komplikované, ale další možností je vyčištění a osetí ploch zarostlých náletovými dřevinami. Aktuální situace povede zřejmě k podobnému řešení i další chovatele, i když je jednorázově nákladné. Záležet bude na vývoji sklizně sena v příštích letech.

Problémy se senem mají i chovatelé v Plzeňském kraji. "Denně nám volá strašně lidí, jestli nemáme seno na prodej. Hlavně malí farmáři a chovatelé koní ho nemají kde kupovat. Na pastvinách už nic není," řekl předseda krajské agrární komory Jaroslav Šíma. Kvůli katastrofálnímu nedostatku sena musí farmy v kraji prodávat hovězí dobytek na jatka.

Poptávka je obrovská

Němci podle něj dávají za balík sena o hmotnosti 250 až 350 kilogramů kolem 2000 korun, přitom v běžných letech je cena pětinová. Z regionu už se ale seno nevyváží, protože pokud vůbec někdo mohl, tak už ho prodal. Obrovská poptávka začala před 1,5 měsícem a stále roste. Ještě větší nedostatek hlásí okolní státy, zejména země na západ od Česka.

"Většina zemědělců má sena málo. Z druhé seče nebylo vůbec nic, a i ta první byla mizerná. Třetí seč, která se někdy povede, vůbec nebyla," uvedl Šíma. Podle něj jsou na tom o trochu lépe podhorské a pohraniční regiony na Šumavě nebo i Zbirožsko pod Brdy, kde trochu pršelo a voda tam stekla z kopců. V ostatních regionech už nemají na pastvinách volně ustájený dobytek a koně co spásat.

Seno chybí téměř v celé republice. Ministerstvo zemědělství chystá kompenzace za škody způsobené suchem, vztahovat se budou i na seno. "Odškodnění pro zemědělce za škody způsobené letošním suchem v tuto chvíli připravujeme. Kompenzace budou určeny právě i na škody na produkci krmných plodin včetně sena," sdělil mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

 

Právě se děje

Další zprávy