Doba levné elektřiny končí. Cena na trzích stoupla za dva roky na dvojnásobek

Petr Lukáč Petr Lukáč
25. 5. 2018 6:39
Většina obchodníků zatím pro domácnosti nezdražuje. Pokud se ale trend na burze neobrátí, zvýšení ceny se nevyhnou.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Energetické firmy si sice mnou ruce, spotřebitele ale čekají krušné časy. Ceny elektřiny na burzách letí v posledních týdnech strmě vzhůru a stojí nejvíc od konce roku 2012. Nahoru jde i velkoobchodní cena plynu.

Dodavatelé energií se zdražování brání, ale pokud se tento trend neobrátí, budou ho muset promítnout do faktur zákazníků. První z nich k tomu již přikročili.

Nejlépe je vývoj vidět ve srovnání s březnem 2016, kdy ceny klesly na svá historická minima. Od té doby stouply o více než 100 procent. Jedna megawatthodina s dodávkou na příští rok tak na Pražské energetické burze nyní stojí téměř 45 eur.

"Doba velmi levné silové elektřiny podle všeho skončila," komentuje vývoj mluvčí Amper Marketu Vojtěch Meravý.

On-line deník Aktuálně.cz provedl anketu mezi více než desítkou známých dodavatelů elektřiny a plynu. Většina z nich se zatím zdražovat nechystá. Výjimkou jsou jen ČEZ, který růst cen elektřiny v průměru o čtyři procenta oznámil už začátkem dubna, a společnost Pražská energetika (PRE).

"Z důvodů rostoucí ceny elektřiny na trhu již není možné držet ceny na úrovni roku 2017," říká mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec. "Nyní postupně během několika málo měsíců dojde k změně ceny silové elektřiny pro naše odběratele, ale velmi diferencovaně. Protože máme mnoho tarifů různě konfigurovaných a zvýhodněných, není možné stručně říci, že zvedneme ceny o tolik korun či procent," dodává.

Důvodem, proč většina obchodníků zatím nezdražuje, je to, že pro většinu malých zákazníků, tedy domácností a drobnějších firem, nakupují elektřinu průběžně. Výsledná cena je tak mixem vývoje cen na trhu i za poslední dva tři roky. U domácností navíc silová cena elektřiny tvoří méně než polovinu výsledné faktury - zbytek jsou poplatky za distribuci, přenos a další.

"Pokud dochází k pohybu cen obou komodit na burze, projeví se to na ceně pro koncového zákazníka se zpožděním. Pro stávající zákazníky se růst cen komodit může projevit ve formě zdražení až v následujícím roce, a to v případě, že jejich vývoj bude následovat aktuální trend," vysvětluje Vendula Seibertová z firmy EP Energy Trading.

Podle šéfa Pražské plynárenské Pavla Janečka, jehož firma také neplánuje zvyšování cen, mohou růst cen nejvíce pocítit lidé, kteří si nechali cenu zafixovat na několik let dopředu. Tedy například v době, kdy stála polovinu toho, co nyní. "Spousta lidí si ceny energií zafixovala i kvůli kampaním dodavatelů. A myslím, že budou překvapení, až dostanou nové smlouvy," říká.

V jiné situaci než domácnosti jsou firmy s větší spotřebou. Ty mají jednak různé distribuční sazby, často ale také mnohem individuálnější smlouvy s dodavateli. "U firem, které mají sjednány individuální podmínky, platí, že cenu ovlivňují sami tím, kdy a jakým způsobem si energie zajišťují. Dodavatelé jim nabízejí ceny přímo odvozené od aktuálních cen na burze," uvádí například Hana Novotná ze společnosti Bohemia Energy.

Pokud tedy odběratelé z řad firem nakupují energie průběžně, naplno si užili pokles cen na jaře 2016, ale stejně tak naplno pocítí aktuální růst.

 

Právě se děje

Další zprávy