Zbytek státního podílu v ČSA může být na prodej, řekl Řehoř

ČTK ČTK
Aktualizováno 9. 4. 2015 16:21
Šéf Českého Aeroholdingu Václav Řehoř: Stát by neměl podnikat v konkurenčních oborech, jako je letecká doprava.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Archiv ČSA

Praha - Státní Český Aeroholding se bude chtít zbavit zbytku akcií Českých aerolinií. Informaci internetových deníků E15.cz a iDnes.cz potvrdil ČTK předseda představenstva Českého Aeroholdingu Václav Řehoř.

Aeroholding drží v ČSA po nedávném převzetí 34 procent akcií soukromou společností Travel Service zhruba 19procentní podíl. Prodej by muselo schválit ministerstvo financí, které stát v Aeroholdingu zastupuje.

Odprodej státního podílu podle Řehoře nebude jednoduchý. "Nejvhodnější kupec by byl Travel Service. Musíme si ale uvědomit, že existuje akcionářská smlouva a že by to muselo být se souhlasem Korejců," řekl. Korejský dopravce Korean Air je nyní s 44procentním podílem největším akcionářem ČSA.

Ministerstvo financí podporuje záměr prodeje zbývající majetkové účasti Českého Aeroholdingu v ČSA, kdy jednou ze zvažovaných variant je prodej ostatním akcionářům ČSA, řekl ČTK mluvčí ministerstva Radek Ležatka. Travel Service, který se jeví jako nejvhodnější kupec, se ale k transakci odmítl vyjádřit.

Důvodem prodeje zbytku ČSA je podle Řehoře to, že stát by neměl podnikat v tak konkurenčních oborech, jako je letecká doprava. Dodal, že prodej akcií s ministerstvem financí dosud společnost nekonzultovala.

Travel Service dokončil převzetí akcií ČSA koncem minulého měsíce poté, co využil opci Korean Air pro odkoupení akcií patřících Českému Aeroholdingu. ČSA prodělaly v roce 2013 téměř miliardu korun. Letošní ztrátovou zimní sezonu musel Český Aeroholding sanovat podporou 152 milionů korun.

ČSA v letošní letní sezoně počítá s provozem 17 letounů. Hlavní část flotily ČSA tvoří devět letadel Airbus A319, dále provozuje jeden dálkový A330 a sedm vrtulových ATR.

 

Právě se děje

Další zprávy