Zavřeme ocelárnu v Ostravě, oznámila Vítkovice Steel

ČTK ČTK
Aktualizováno 31. 7. 2014 18:47
Ocelárna má skončit nejpozději do 30. září 2015. Ostatní provozy podniku včetně válcovny by to nemělo příliš ovlivnit.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Ostrava - Společnost Vítkovice Steel (dříve Evraz Vítkovice Steel) oznámila, že nejpozději 30. září 2015 zavře svou ostravskou ocelárnu.

"Ostatní provozy podniku včetně válcovny by to nemělo příliš ovlivnit," řekl mluvčí firmy Jaromír Krišica.

Zatím není jisté, kolik lidí přijde o práci. Firma Vítkovice Steel zaměstnává v současnosti přes 1000 lidí, z toho v ocelárně jich pracuje asi 250.

Bez odprášení

Uzavření ocelárny vyplývá z rozhodnutí valné hromady společnosti, která zastavila investici do takzvaného sekundárního odprášení konvertorové haly. Bez něho firmě 30. září 2015 vyprší integrované povolení, bez něhož ocelárnu nemůže provozovat.

"Akcionáři firmy nařídili managementu společnosti vypracovat plán ukončení střediska ocelárna, který bude minimalizovat dopad rozhodnutí na zaměstnanost v regionu a respektovat dodavatelsko-odběratelské vztahy," uvedl Krišica.

Jistota do března

Předseda představenstva Vítkovice Steel Dmitrij Ščuka řekl, že společnost bude jednat o prodloužení smlouvy s dodavatelem surového železa, firmou ArcelorMittal Ostrava, tak aby ocelárna mohla vyrábět až do konce září 2015. Dosavadní smlouva platí do března.

Hlavní důvody, proč se společnost rozhodla zastavit investice do odprášení, jsou podle Ščuky tři. Tím prvním je ne zcela podařená privatizace, po níž se ocelárna ocitla bez vlastního zdroje surového železa. "Tím pádem se vytvořil monopolní dodavatelský vztah, který diplomaticky řečeno nám nechává velmi omezený manipulační prostor ve velmi svízelných tržních podmínkách," řekl Ščuka.

Druhým důvodem jsou zvýšené požadavky na další ekologické investice mimo sekundární odprášení. Ty by podle Ščuky výši investic prakticky zdvojnásobily, a tím pádem udělaly provoz ocelárny neekonomickým.

"A v neposlední řadě bohužel došlo k tomu, že my jsme jako jediná česká firma nedostali přiděleny emisní povolenky na ocelárnu a tím pádem jsme museli ty povolenky kupovat na trhu. Dlouhodobě se všechno skládá do jednoho součtu, který dělá hospodaření ocelárny záporným, a pro nás je ekonomicky lepší cesta dovážet bramy (hutnické polotovary) a válcovat z dovážených bram," řekl předseda představenstva.

Ztráta klesla na 140 milionů

Společnosti se přitom podařilo snížit záporný výsledek: v roce 2012 byla ve ztrátě 450 milionů korun, v roce 2013 to bylo 140 milionů. "Je vidět, že opatření, která jsme tady podnikli, mají smysl a dávají výsledky, nicméně není možné se s tou ocelárnou dostat do černých čísel," řekl Ščuka. Kvůli nákladům a omezením spojeným s ekologickými pravidly, která zavádí Evropská unie, je podle něj v ohrožení ocelářství v celé Evropě.

Společnost dlouhodobě přispívá na charitativní projekty nebo podporuje sportovní kluby, například hokejový klub Vítkovice Steel. "Doufám, že se nám podaří udržet financování a charitativní činnost minimálně na úrovni, jaká byla za doby Evrazu," řekl Ščuka.

Odbory chtějí jednat

Předseda odboru ve firmě Vítkovice Steel Zdeněk Kološ řekl, že odbory se budou snažit rozhodnutí nových majitelů zvrátit. "První bod je, že se budeme se snažit prodloužit to integrované povolení, aby firma mohla jet dál. Záleží na tom, jestli to půjde," řekl Kološ.

Odboráři se také chystají na jednání s novými majiteli. "Budeme se jich ptát, jaké mají s firmou další plány, a podle toho budeme dál jednat," řekl odborový předák. Ještě v době, kdy podnik patřil Evrazu, byly odbory kvůli obavám o osud firmy více než rok ve stávkové pohotovosti. Tu odvolaly až poté, co se s vedením firmy domluvili, že se do konce roku nebude propouštět ani dělat žádné zásadní změny.

Noví majitelé

Novými majiteli ostravské firmy se letos stala skupina investorů, kterými jsou společnosti Martinley Holdings, Nabara Holdings, Vitect Services, Hayston Investments a Dawnaly Investments.

Ruské skupině Evraz za její českou divizi zaplatili celkem 287 milionů dolarů (přes 5,7 miliardy korun). Největší ruská ocelářská firma Evraz koupila podnik v roce 2005 za 285 milionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy