Závislost Česka na dovozu energií je nejvyšší od roku 1990, v EU i tak patří k nejnižším

Ekonomika Ekonomika
4. 2. 2016 14:12
Evropská unie předloni dovezla více než polovinu z celkového objemu energie, kterou v daném roce spotřebovala. V Česku dosáhla závislost na energii z dovozu nejvyšší úrovně za poslední čtvrtstoletí, z hlediska celé EU ale i tak patřila k nejmenším, uvedli dnes evropští statistici. Nejméně závislé na energiích z dovozu je Estonsko, které dováží pouhých 8,9 procenta energií. Naopak nejvíce energií z ciziny potřebovala tradičně Malta, a to 97,7 procenta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brusel/Praha - Česko v roce 2014 dovezlo ze zahraničí celkem 30,4 procenta energií, které daný rok spotřebovalo - to je nejvíce od roku 1990. V rámci Evropské unie i přesto patří mezi státy s nejmenší závislostí na energiích (tedy zejména plynu a ropy) z ciziny, uvedl dnes evropský statistický úřad Eurostat.

Nejméně závislé na energiích z dovozu bylo Estonsko, které jich z ciziny potřebovalo pouhých 8,9 procenta. Naopak tradičně nejvíce dovezla Malta, a to 97,7 procenta. Celá Evropská unie pak předloni vzala mimo své hranice 53,4 procenta energií - tedy více než polovinu toho, co spotřebovala.

Dovozy v rámci celé Evropské unie pocházejí z nečlenských států, zatímco jednotlivé členské státy Unie dovážejí jak z nečlenských států, tak i ze států EU, upozornil Eurostat.

Mezi státy nejméně závislé na dovozu energií kromě Česka a Estonska patří rovněž Dánsko (12,8 procenta), Rumunsko (17 procent), Polsko (28,6 procenta), Švédsko (32 procent), Nizozemsko (33,2 procenta) a Bulharsko (34,8 procenta).

Naopak nejvíce závislé je podle statistiků Lucembursko (96,6 procenta), Kypr (93,4 procenta), Irsko (85,3 procenta), Belgie (80,1 procenta) a Litva (77,9 procenta).

Mezi státy, které se řadí mezi největší spotřebitele energií v Evropě, je na dovozu z ciziny nejméně závislá Velká Británie (45,5 procenta) a Francie (46,1 procenta). Naopak Němci potřebovali v roce 2014 dovést 61,4 procenta energií, Španělsko 72,9 procenta a Itálie 75,9 procenta celkového objemu spotřebované energie.

Bulharsko, Estonsko, Francie, Itálie, Lotyšsko, Lucembursko, Malta, Portugalsko a Rumunsko zároveň předloni dovezly nejméně energií od roku 1990. Naopak závislost na energiích z ciziny dlouhodobě stoupá v České republice - v roce 2014 dovezla vůbec nejvíce za uplynulé čtvrtstoletí, připomněli evropští statistici.

 

Právě se děje

Další zprávy