Zatmění bez výpadků elektřiny. Přenosová síť ustála zkoušku

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
20. 3. 2015 14:50
Během dnešního částečného zatmění Slunce klesl výkon tuzemských fotovoltaických elektráren z 1260 MW na 500 MW, následně se zvýšil na 1580 MW.
Elektřina - ilustrační foto
Elektřina - ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Částečné zatmění Slunce, k němuž v Evropě došlo dnes dopoledne, nezpůsobilo žádné komplikace s dodávkami elektřiny tuzemským domácnostem a firmám. Opatření, která správce přenosové soustavy ČEPS připravoval ve spolupráci se sousedními protějšky víc než rok, zafungovala.

Rizikem podle energetiků nebylo ani tak snížení výkonu solárních elektráren, ale spíše následný opětovný náběh tuzemských a zejména pak německých fotovoltaických zdrojů. Dispečeři byli v případě výrazných přetoků elektřiny z Německa do tuzemské sítě připraveni dokonce snížit výkon konvenčních zdrojů, ale nakonec k takovému kroku přikročit nemuseli.

„Kvalita dispečerského řízení v celé kontinentální Evropě byla snad ještě lepší než při standardních podmínkách,“ říká předseda představenstva ČEPS Vladimír Tošovský.

Opatření za miliony

Zatmění Slunce začalo v 8:40 hodin na západě Evropy a skončilo ve 12:50 na východě. Češi jej mohli sledovat od 9:37 do 11:57 hodin, přičemž vrcholu dosáhlo v 10:45. Během tohoto jevu došlo k poklesu výkonu tuzemských solárních zdrojů z 1260 MW na 500 MW a následnému návratu na zhruba 1580 MW.

„Vystačili jsme s regulačními výkony, které jsme měli k dispozici. Pouze jsme výjimečně aktivovali ručně dodatečné výkony,“ dodává člen představenstva ČEPS Miroslav Vrba.

Firma nakoupila na dnešní den dodatečné rezervní výkony na případné vykrytí odchylek, které mohlo zatmění Slunce způsobit. Dispečeři byli také připraveni zajistit snížení výkonu nebo úplné odstavení vybraných konvenčních zdrojů pro případ, kdy by nebyla tuzemská přenosová soustava schopna pojmout přetoky elektřiny z Německa. Veškerá opatření přišla na několik milionů korun.

V maximální kondici

Kromě zajištění náhradních zdrojů energie ČEPS pro jistotu také pozastavil práce na některých vedeních. Odloženy byly i veškeré práce – změny nebo zkoušky – v elektrárnách.

„Chtěli jsme mít stoprocentní jistotu, že situaci zvládneme. Hrozilo riziko, že by se mohly nakumulovat výpadky konvenčních elektráren. Vliv na naši přenosovou soustavu by ale také měla nečekaná porucha v zahraničí. Právě proto jsme přenosovou síť zapojili do maximální kondice,“ dodává Vrba.

V Evropě je v současné době instalováno asi 90 GW jen ve fotovoltaických elektrárnách. Nejvíce jich mají v Německu a Itálii. V České republice nejsou solární zdroje energie zdaleka schopny pokrýt kompletní energetickou spotřebu, jde jen o doplňkové zdroje energie.

 

Právě se děje

Další zprávy