Zátěžovým testům vyhovělo všech 31 velkých bank v USA

ČTK ČTK
Aktualizováno 5. 3. 2015 23:25
Testy mají ukazovat, jak jsou banky připraveny na finanční otřesy podobné krizi z let 2007 až 2009.
Sídlo americké centrální banky.
Sídlo americké centrální banky. | Foto: Federal Reserve

Washington - Všech 31 velkých bank ve Spojených státech vyhovělo podmínkám posledních zátěžových testů. Mají tak dostatek kapitálu na překonání případných potíží a vedou si lépe než loni. Základní ukazatel kapitálu zůstal u všech bankovních korporací nad pěti procenty objemu aktiv. Oznámila to v dnešních výsledcích testů americká centrální banka (Fed).

Oproti loňsku si o hodně polepšila i společnost Zions Bancorp, jejíž základní kapitálový ukazatel sestoupil při nejhorším scénáři na 5,1 procenta, tedy těsně nad limit. Loni to přitom bylo 3,5 procenta.

Další banky, které si letos vedly o poznání lépe, jsou Morgan Stanley s 6,2 procenta, Goldman Sachs 6,3 procenta a JPMorgan 6,5 procenta.

Průměrná kapitálová přiměřenost by v případě nejhoršího krizového scénáře vyvolaného propady na trzích a krachy firem klesla na 8,2 procenta, což je lepší výsledek než loni, kdy tento ukazatel byl na 7,6 procenta.

Znamená to také, že banky jsou nyní mnohem silnější i než za finanční krize, protože počátkem roku 2009 tento údaj klesl na 5,5 procenta.

Testy mají ukazovat, jak jsou banky připraveny na finanční otřesy podobné krizi z let 2007 až 2009. Banky musely prokázat, že je nepotopí propad akciového trhu na polovinu, a osm největších z nich muselo v testech zvažovat dopad bankrotu jejich největších obchodních protistran.

Zátěžové testy v USA finanční trhy pozorně sledují jako známku zdraví bankovního sektoru. Investoři se o ně zajímají také proto, že Fed může zamítnout plány bank na vrácení přebytečného kapitálu akcionářům, pokud usoudí, že nejsou kapitálově dost silné.

 

Právě se děje

Další zprávy