Zatčení krále kasin v Macau otřásá celým světem hazardu. Podle režimu vyváděl peníze

ČTK ČTK
30. 11. 2021 13:46
Nedělní zatčení krále kasin v Macau může tímto centrem světového hazardu otřást. Čínské úřady podle agentury Reuters varovaly, že toto podnikání přispívá podle nich k nebezpečnému odlivu financí z pevniny.
Macao - centrum asijského hazardu.
Macao - centrum asijského hazardu. | Foto: Reuters

Generálního ředitele společnosti Suncity Group Holdings Alvina Chaua zatkly úřady v Macau kvůli podezření, že jeho podnik je napojen na přeshraniční hazard. Zatykač na něj byl vydán také v Číně. Kromě Chaua bylo zatčeno dalších deset lidí.

Úřady v Macau je obvinily, že tuto bývalou portugalskou kolonii využívali jako základnu pro ilegální "platformu pro živé sázení na webu" na Filipínách, která měla přitahovat i hráče z pevninské Číny. Úřady ve východočínském městě Wen-čou Chaua separátně obvinily z vytváření sítě agentů, která pomáhá občanům zapojit se do offshorových a přeshraničních hazardních aktivit.

Chau také podle úřadů založil společnost, která pomáhá hráčům provádět přeshraniční převody finančních prostředků. Vlivný manažer také podle médií vozil do Macaa velmi bohaté lidi, aby v kasinech utráceli značné částky, a poskytoval jim i doplňkové finanční služby.

Chauovo zatčení podle analytiků znamená začátek nové éry nulové tolerance k propagaci hazardu v pevninské Číně, kde jsou všechny formy hazardu nezákonné. Přeshraniční toky peněz kvůli hazardu čínskou vládu dlouho znepokojovaly a úřady v Macau uvedly, že jejich vyšetřování začalo už před dvěma lety. Macao, které je jedinou oblastí v Číně, kde jsou hazardní hry legální, v posledních letech zvýšilo kontrolu kasin.

Akcie Suncity Group se dnes na burze v Hongkongu propadly o 48 procent na dosud nejnižší hodnotu. O den dříve bylo obchodování s nimi pozastaveno. Hongkongskému akciovému trhu se přitom nedaří jako celku i kvůli regulačním zásahům Pekingu v různých sektorech, od technologií a vzdělávání až po reality.

 

Právě se děje

Další zprávy