Češi svetr neobléknou, bojí se experti. Strop na ceny energií v otázkách a odpovědích

Adéla Očenášková Pavla Adamcová Adéla Očenášková, Pavla Adamcová
Aktualizováno 1. 10. 2022 16:33
Zastropování cen elektřiny a plynu se v současnosti skloňuje na národní i celounijní úrovni. Česká vláda se k tomuto kroku již rozhodla a pro malé odběratele plošně nastavila konkrétní limity, přes které ceny energií nepůjdou. Jak se tento krok projeví na spotřebě tuzemských domácností a nakolik změna zahýbe s ceníky jejich dodavatelů, zjistíte v následujícím přehledu.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Jak zastropování cen funguje?

  • V sobotu 1. října vstupuje v platnost novela energetického zákona, která vládě mimo jiné umožní stanovit maximální ceny elektřiny a plynu. 
  • Cenový strop, o kterém vláda rozhodla, je maximální cena, kterou lze účtovat maloodběratelům - tedy především domácnostem, živnostníkům a malým firmám - za elektřinu a plyn. Konkrétně v případě elektřiny jde o šest korun včetně DPH za jednu kilowatthodinu (kWh), u plynu pak o tři koruny za kWh.

Státem vyhlášené zastropování cen pro tyto malé odběratele budou muset jejich dodavatelé zohlednit v zálohách na energie, a to už v listopadu. 

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že dodavatelům, kteří v uplynulých měsících kupovali energie za velmi vysoké ceny, stát tento rozdíl doplatí. Vláda tím chce podle Jurečky předejít tomu, aby se dodavatelé dostali do ztráty.

Výrobcům rovněž vláda bude moci uložit povinnost, aby nabídli část vyrobené energii státu, to kvůli zajištění dodávek pro veřejný sektor.

  • Jak zastropování cen energií ovlivní spotřebu českých domácností? Jak to změní nabídku na tuzemském trhu? A jak celé opatření ovlivní už tak vysoké zadlužení českého státu? To vše zjistíte v následujícím přehledu.
 

Právě se děje

Další zprávy