Zasněžené hory vábí, roste zájem o běžky. Sporten loni vyrobil 95 tisíc párů lyží

ČTK ČTK
22. 1. 2017 13:52
Téměř sto tisíc párů lyží vyrobil loni novoměstský výrobce Sporten. Díky většímu podílu dražších sjezdových lyží roční obrat podniku stoupl přibližně o 12 procent. Minulé mírné zimy poškozovaly hlavně prodej běžek, které se na výrobě Sportenu i tak podílejí více než polovinou. Současné počasí naopak zájem o běžky oživuje.
Foto: Thinkstock

Nové Město na Moravě - Novoměstský Sporten loni vyrobil 95 000 párů lyží, přibližně o 2500 párů méně než o rok dříve. Díky většímu podílu dražších sjezdových lyží přesto roční obrat podniku stoupl přibližně o 12 procent. Nynější výborné sněhové podmínky oživují poptávku po běžkách. Jak se to nakonec odrazí v objednávkách od obchodníků pro příští zimní sezonu, se ukáže v nejbližších měsících, řekl generální ředitel Ján Hudák.

"Objednávky se uzavírají až po sezoně," uvedl Hudák. Minulé mírné zimy poškozovaly hlavně prodej běžek, které se na výrobě Sportenu i tak podílejí více než polovinou. Vloni podniku pomohlo to, že dělal víc sjezdových lyží.

"Získali jsme zakázku pro špičkovou světovou firmu. Ty lyže jsou náročnější než výroba běžek," uvedl Hudák. Roční obrat společnosti díky tomu loni meziročně stoupl o 25 milionů na 225 milionů korun.

Letos napadlo dost sněhu v Česku i jinde v Evropě. To, že poptávka po běžkách stoupla minimálně v tuzemsku, se Sportenu potvrzuje v jeho podnikové prodejně a v testovacích centrech, které má u sjezdovek. Hudák podotkl, že i doma začínají lidé oceňovat typy běžek s protiskluzovou úpravou, díky níž jim odpadá voskování skluznice. Naopak v USA, kde má podnik rovněž odběratele, lyžařům sníh chybí. "V Americe je problém, nemůžou ani otestovat lyže, které jsme jim poslali," uvedl.

Největší český výrobce lyží zaměstnává přes 160 lidí. Výrobky prodává pod vlastní značkou Sporten, vyrábí i pro vlastníky významných světových značek. Vedle sjezdových lyží a běžek má v sortimentu lyže pro lyžování ve volném terénu, vyrábí také kvalitnější snowboardy, pro německou značku. Od minulého roku nabízí rovněž kolečkové lyže vlastní produkce.

Sporten navazuje na 120 let dlouhou tradici výroby lyží na Novoměstsku, připomínka tohoto kulatého výročí připadne na letošek. Příležitost seznámení se současnou výrobou lyží v závodě Sportenu dostane veřejnost během dnů otevřených dveří.

 

Právě se děje

Další zprávy