reklama
 
 

Potravinová inspekce nově zveřejňuje rizikové e-shopy. Zákazníkům může jít o zdraví

16. 5. 2019 16:59
Na webovém Portálu Potraviny na pranýři nově existuje sekce Rizikové weby. Obsahuje seznam elektronických obchodů, které nabízejí potraviny, obvykle potravinové doplňky, v rozporu s českými i evropskými právními předpisy a jsou mířené na českého zákazníka. V tiskové zprávě to uvedl Pavel Kopřiva, mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která web Potraviny na pranýři provozuje.

Rizikové weby jsou v češtině, nabízejí nákup v korunách i doručení zásilky do Česka. Obvykle je však sídlo provozovatelů mimo Evropskou unii, případně nelze sídlo vůbec identifikovat. "Inspekce pak má velmi omezenou možnost vymáhat dodržování zákona," varoval Kopřiva.

V současnosti se prudce rozvíjí nabízení a prodej potravin přes internet. "S tím souvisí i vznik nových praktik ohrožujících spotřebitele. Naším cílem je proto varovat je před riziky nákupu na internetu, zejména pokud jejich provozovatel sídlí mimo EU. Nákup může mít pro spotřebitele negativní finanční nebo dokonce zdravotní dopady," uvedl Kopřiva.

Na webu lze nalézt název internetové domény či elektronickou adresu obchodu, stav stránek ke dni zveřejnění informaci, seznam nabízených potravin, stručný popis stránek a upozornění, na co si dát pozor. Jsou zde i snímky webových stránek.

"Součástí varování je například informace, že provozovatel neposkytl všechny vyžadované kontaktní údaje, případně zcela chybí, že jsou stránky registrované mimo Česko, že není možné zjistit držitele domény, že obchod používá nekalé obchodní praktiky, chybí informace o potravinách," uvedl Kopřiva.

Podle něj se zejména u doplňků stravy vyskytují takzvaná léčebná tvrzení, která se však smí používat pouze ve spojení s léky. "Rizikem takových webů je také to, že nakupující dostane nakonec něco jiného, než si objednal, a v nižší hodnotě, než bylo poptávané zboží," dodal Kopřiva.

Portál Potraviny na pranýři vznikl v roce 2012. Původně obsahoval výsledky kontrol, které odhalily falšované, nebezpečné či nejakostní potraviny. Postupně se zde objevují výsledky tematických kontrol či rady pro spotřebitele a také výsledky kontrol restauračních zařízení.

autor: ČTK | 16. 5. 2019 16:59

Související

    Pokračujte dál

    Hlavní zprávy

    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama