K zapomenutým akciím z kuponovky se lidé dál nehlásí. Kritizovaný "pomocník" skončil

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
29. 6. 2022 7:51
Od první kuponové privatizace uplynulo třicet let a v Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP) stále zůstává přes 700 tisíc nezařazených účtů, ke kterým se majitelé nehlásí. Přitom akcie na těchto účtech mají hodnotu několika miliard korun. Komerční projekt zapomenutemiliardy.cz nabízel pomoc za úplatu, musel však čelit kritice ze strany ČNB a nedávno svou činnost ukončil.
Kupónová knížka
Kupónová knížka | Foto: ČTK

Loni se objevily dvě služby, které měly hledání zapomenutých akcií z dob kuponové privatizace lidem výrazně usnadnit. Jedním je znovuobnovená online služba depozitáře cenných papírů, která po zaplacení 90 korun a ověření přes bankovní identitu pošle zájemcům výpis, zda nějaké akcie vlastní.

Druhou službou byl pak komerční projekt zapomenutemiliardy.cz. Ten lidem za pomoci masivního marketingu v médiích nabízel dohledání akcií z kuponovky s tím, že pokud nějaké najde, bude si počítat 15 procent z ceny akcií. Svou činnost ovšem tento projekt ani ne po roce ukončil. Podle zakladatele služby Daniela Surmaře byl projekt jen dočasný. To ale nikde v reklamní kampani loni v létě společnost nezmínila. 

"Měla to být rychloakce. Nyní už jen dohledáváme akcie lidí, kteří nás požádali o pomoc ještě před ukončením činnosti. Celkem se nám od spuštění služby přihlásilo zhruba 100 tisíc lidí, z toho asi v deseti procentech jsme byli v hledání úspěšní. To byl i náš odhad," tvrdí Surmař pro Aktuálně.cz. 

Po pár měsících fungování projektu se na sociálních sítích objevila kritika od některých klientů, kteří vyčítali Surmařovu start-upu, že si účtuje víc, než uvádí. Nebo že si strhává peníze za akcie, o kterých klienti už věděli. Někteří dokonce spekulovali, zda firma jen nesbírá osobní údaje, protože se jim dlouho neozývá. Surmař to omlouval tím, že služba občas nestíhala, protože zaměstnanců bylo málo. 

Zároveň projekt dostal letos v zimě od České národní banky pokutu ve výši 50 tisíc korun. A to proto, že nedodal potřebné údaje, které centrální banka požadovala poté, co začala prošetřovat podezření na porušení zákona o podnikání na kapitálovém trhu.

"Pokutu jsme dostali, ale v té nejnižší možné částce, centrální banka nás tak spíše postrašila. Naši právníci ale vyhodnotili, že požadované údaje předkládat ze zákona nemusíme, když už jsme skončili," vysvětlil Surmař. Webové stránky služby podle něj budou dále v provozu, už ale jenom jako informační. 

Výpis z depozitáře vyjde na 90 korun

Někteří odborníci byli k takovému projektu skeptičtí. Například Tomáš Pfeiler z Cyrrusu pro Aktuálně.cz v minulosti uvedl, že na trhu se zapomenutými cennými papíry se pohybují již delší dobu zkušenější hráči, kteří se účastní valných hromad neveřejně obchodovaných společností a snaží se sami aktivně oslovovat minoritní akcionáře.

"Jinými slovy, pokud někdo neveřejně obchodované akcie z privatizace stále vlastní, s vysokou pravděpodobností mu již v minulosti přišla řada nabídek na odkup," říká odborník. Podle něj navíc nálezné ve výši až 15 procent z nalezené částky bylo celkem vysoké. 

Rychlé a levné je dohledání akcií právě přes online službu depozitáře cenných papírů. Ta funguje od loňského září. Žadatel se přes bankovní identitu ověří, potvrdí souhlas s podmínkami, zaplatí online poplatek ve výši 90 korun. Následně poskytne rodné číslo opět prostřednictvím BankID a pak opět přes ověření stáhne výpis do počítače spolu s fakturou za zaplacený poplatek. Výsledek je znám do několika minut.

Pokud lidé zjistí, že cenné papíry z kuponovky vlastní, měli by si zřídit majetkový účet u některého z účastníků CDCP, tedy bank či obchodníků s cennými papíry. Obchodník pak může s akciemi vlastníka na jeho žádost  obchodovat.

"V databázi nezařazené evidence zůstává stále 704 tisíc účtů. Od spuštění služby se jedná o pokles o 53 tisíc účtů. Lidé si mohou požádat o výpis online i písemnou formou. Co se týká online služby, počty podaných a zpracovaných žádostí jsou stovky měsíčně. Od spuštění služby je zpracováno 7 889 žádostí," říká Marie Mühlhoferová z CDCP.

Cesta do banky s několika stovkami

Depozitář přitom není jediná cesta, jak ověřit zapomenuté akcie. Lidé mohou informace získat i ve většině českých bank a u některých obchodníků s cennými papíry.

Tam si ale nejprve musíte sjednat schůzku s investičním specialistou. Ti sedí jen na některých pobočkách. U běžné přepážky většinou nedokážou zákazníkovi pomoci, maximálně ke specialistovi objednají. Za vyhledání akcií z nezařazeného účtu si banky účtují poplatek v řádech několika stokorun.  

V kuponové privatizaci, která se uskutečnila ve dvou vlnách v letech 1992 až 1994, si každý dospělý občan mohl zakoupit kuponovou knížku a kolek v hodnotě 1000 korun a tím se zapojit do směny investičních kuponů za akcie podniků. 

Účast byla obrovská - první vlny kuponové privatizace se zúčastnilo skoro šest milionu občanů, ve druhé vlně dokonce přes šest milionů. V obou vlnách byl zprivatizován majetek za 367,5 miliardy korun, což představovalo 1172 dosud státních podniků. Po necelých 30 letech přitom stále existují stovky tisíc účtů z kuponovky, na kterých leží ladem cenné papíry za několik desítek miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy