Zapomeňte na papírové stravenky. Za oběd zaplatíte nově

ČTK ČTK
Aktualizováno 2. 2. 2014 13:02
První společnost uvádí na trh elektronické stravenky, další je chystá.
Stravenky. Ilustrační foto
Stravenky. Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - V Česku se začínají prosazovat elektronické obědové stravenky. Na trh je uvádí společnost Benefit Management, která pilotní projekt e-stravenek od loňského září testovala. V současnosti si uživatelé mohou vybrat z nabídky téměř tisíce restaurací.

Plán na zavedení e-stravenek v listopadu zveřejnila i společnost Chèque Déjeuner. V Evropě již využívají e-stravenky lidé ve 14 zemích, v některých státech ale pokus o jejich zavedení skončil neúspěchem.

"Potřebu přejít k elektronické variantě stravenek nám zdůrazňuje většina klientů. Rozhodujícím impulsem pro spuštění tohoto projektu však bylo velké rozšíření smartphonů a výrazné snížení jejich ceny v posledních dvou letech," uvedl ředitel společnosti Benefit Management Václav Kurel.

Zaměstnanci si mohou v praxi při platbě v restauraci vybrat, zda budou platit bezkontaktní kartou či pomocí aplikace v mobilním telefonu. Podle firmy zákazníci oceňují především snadnou manipulaci, rychlost, pohodlí a také to, že mohou platit přesně na koruny a nesetkávají se s nápisem "Na stravenky nevracíme". Samotná platba trvá asi 15 vteřin. Se stravenkami je možné platit i v e-shopech, například při objednání dovozu jídla na pracoviště.

Prosadí se?

E-stravenku bude možné uplatnit pouze v provozovnách, které budou mít smlouvu s danou stravenkovou společností. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací tvoří provize pro stravenkové společnosti až čtyři procenta. "Pro provozovatele restaurací je mnohem lepší, když zákazník stravenkami neplatí. Je ale důležité podporovat veřejné stravování, určitě by to šlo i jinými cestami. U těch elektronických stravenek je administrativa proplacení zpět mnohem jednodušší, druhá věc je, kolik lidí to bude používat," uvedl Stárek.

Papírové stravenky ale prý z trhu nezmizí. "Očekáváme, že do čtyř let se bude 50 procent stravenek vydávat v elektronické podobě," uvedl Kurel.

Papírové stravenky dosud patří mezi nejrozšířenější benefity pro zaměstnance. V ČR je využívá asi 27 procent zaměstnanců, tedy asi 1,3 milionu lidí, kteří je uplatňují v 25 000 restauracích a obchodech. Firem, které stravenky poskytují, je 100 000. Hodnota loni vydaných stravenek dosáhla 16 miliard. Průměrná hodnota stravenky v ČR je přitom 79 korun.

Podle nezávislého průzkumu poradenské společnosti PwC ČR se ve 20 z 25 zkoumaných zemí Evropy vydávají stravenky v elektronické či papírové formě. Přitom ve 14 zemích jsou již k dispozici elektronické stravenky. V Evropě jsou e-stravenky známy již od roku 2008.

"V Rakousku se elektronické stravenky příliš neujaly a i nadále jsou poskytovány zejména stravenky papírové. Německo plánuje zavedení elektronických stravenek v průběhu roku 2014. V Rumunsku byl realizován pokus o zavedení elektronických stravenek, ale nebyl dokončen a stravenky jsou poskytovány nadále pouze v papírové formě," uvedla Markéta Krejčová z PwC. Na Slovensku projekt elektronických stravenek nevyšel.

Ještě nejsme připraveni

Nejčastějšími poskytovateli stravenek v Česku jsou společnosti Sodexo, Edenred (Accor) a Chèque Déjeuner. Firma si v ČR může do daňových nákladů uplatnit až 55 procent z hodnoty poukázky.

Společnost Edenred dnes uvedla, že zatím nezvažuje uvedení elektronických stravenek na český trh. Podle jejich průzkumů není ještě český trh na tento produkt připraven.

"Zájem o elektronické stravenky totiž deklaruje jen malá část restaurací a počet míst, kde by se s nimi dalo zaplatit, by byl v porovnání s papírovými stravenkami výrazně menší. Toto omezení by pak podle našeho průzkumu odradilo uživatele stravenek - plné tři čtvrtiny respondentů uvedly, že by neakceptovaly snížení počtu provozoven," uvedla marketingová ředitelka Edenred Daniela Pedret. 

 

Právě se děje

Další zprávy