Zápis a správa ochranných známek se zjednoduší, schválila vláda

ČTK ČTK
11. 4. 2018 9:15
Skončit má například požadavek na grafické vyjádření známky, což brání přihlašování netradičních ochranných známek.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Větší právní jistotu vlastníků ochranných známek a zjednodušení zápisu a správy známek má přinést návrh novely, který dnes schválila vláda v demisi.

Pokud normu přijmou i zákonodárci, bude z legislativy například vypuštěn požadavek na grafické vyjádření známky, což brání přihlašování netradičních ochranných známek.

Návrh zákona usiluje o soulad systému ochranných známek ČR se systémem ochranné známky Evropské unie. Omezuje bezdůvodné rozdíly v právní úpravě.

"Mezi hlavní cíle nové úpravy patří také výslovné umožnění zamítnutí ochrany z důvodu existence staršího práva představujícího odrůdu rostlin, označení původu či zeměpisné označení, tradičního výrazu pro víno a zaručené tradiční speciality," uvádí předloha ministerstva průmyslu a obchodu.

V ČR existují vedle sebe tři systémy ochranných známek. Jednak je to systém národních ochranných známek, které jsou registrovány u Úřadu průmyslového vlastnictví, dále mezinárodní ochranné známky a ochranné známky Evropské unie.

V současnosti je v ČR zapsáno zhruba 125 000 národních ochranných známek a 85 000 mezinárodních ochranných známek s vyznačením ČR. Dále mají v Česku účinky mezinárodní známky s vyznačením EU a ochranné známky EU. Celkem jde o víc než 1,35 milionu ochranných známek.

 

Právě se děje

Další zprávy