Zamrzlé Švýcarsko. Silný frank utlumil ekonomiku na dlouho

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
9. 7. 2015 8:17
Země se stále vzpamatovává z lednového kroku tamní centrální banky, která neočekávaně přestala intervenovat za slabší frank. Poučit z následků by se měla i ČNB.
Švýcarské franky. Ilustrační foto.
Švýcarské franky. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Bern/Praha - Vládní škrty, nižší konkurenceschopnost švýcarských exportérů, pokles tržeb, pokles v turistickém ruchu i v průmyslu - dopady silného franku na alpskou ekonomiku jsou ve Švýcarsku stále patrné. I po půl roce od nečekaného ukončení intervence centrální banky je tamní hospodářství stále v útlumu, který podle ekonomů jen tak neskončí.

Frank je nyní k euru silnější takřka o patnáct procent, než byl na začátku roku 2015. Švýcarská zkušenost by podle ekonomů měla být varováním pro centrální banky s podobným programem, tedy například i pro Českou národní banku, která intervenční režim hodlá opustit v průběhu příštího roku.

V prvním čtvrtletí letošního roku švýcarská ekonomika mezičtvrtletně klesla o 0,2 procenta, nejvíce od roku 2009. A výraznou změnu analytici nečekají ani v dalším čtvrtletí. "Máme tu první náznaky recese, druhý kvartál určitě nebude lepší," potvrdil agentuře Bloomberg Karsten Junius, hlavní ekonom curyšské Bank J Safra Sarasin.

Pesimističtí Švýcaři

Silný frank snižuje konkurenceschopnost švýcarských vývozců na zahraničních trzích, tradičního motoru tamní ekonomiky. Vývoz zboží za první tři měsíce roku klesl o 2,3 procenta.

"V současnosti trpí jak švýcarský průmysl, tak i farmaceutický a chemický segment, segment luxusního zboží či maloobchodu. Rychlý zvrat lze přitom očekávat jen stěží," uvedl ekonom společnosti Roklen Lukáš Kovanda. Švýcarsko je zároveň kvůli vyšším cenám méně atraktivní pro turisty.

Klíčový ukazatel ekonomické nálady ve Švýcarsku klesl v červnu na svoji nejnižší úroveň od roku 2011. "Vyhlídky Švýcarů pro nejbližší půlrok jsou tak nejpesimističtější za poslední téměř čtyři roky. To vše navíc v době, kdy eurozóna, klíčový obchodní partner Švýcarska, hospodářsky oživuje," dodal Kovanda.

Příznivé efekty tohoto oživení, stejně jako příznivé efekty růstu domácí spotřeby a investic ve Švýcarsku, podle ekonoma mažou právě dopady silného franku.

Další vládní škrty

Švýcarská vláda minulou středu v souvislosti se silnou měnou oznámila pro nadcházející roky dodatečné vládní škrty v hodnotě pěti miliard franků. Švýcarský federální rozpočet totiž skončil loni poprvé po skoro deseti letech se schodkem.

V roce 2016 tak politici plánují omezit výdaje o další čtyři miliardy oproti původnímu plánu a v letech 2017 až 2019 by se měla ušetřit ještě miliarda, upozornila agentura Reuters. Letos vláda odhadla výdaje na celkem 67,1 miliardy franků, což je zhruba o tři miliardy více než v roce 2014.

Frank žene vzhůru i Řecko

Ekonomickou situaci Švýcarsku navíc komplikuje i Řecko. Neshody mezi zadluženou zemí a jejími zahraničními věřiteli totiž pomáhají zpevňovat frank, který investoři stále považují za bezpečné útočiště v době nejistoty.

Švýcarská centrální banka tak koncem června kvůli obavám z Řecka intervenovala na měnovém trhu. O další švýcarské intervenci se pak na trzích spekulovalo naposledy včera, kdy frank vůči euru oslabil o 0,8 procenta na hodnotu 1,05027 EUR/CHF, tedy nejvíce od začátku června. Švýcarská centrální banka ovšem svůj zásah podle agentury Bloomberg nepotvrdila ani nevyvrátila.

Agentura Bloomberg minulý týden Švýcarsko zařadila v porovnání 47 světových ekonomik do první pětky nejhůře se vyvíjejících hospodářství. Na konci letošního roku by podle ní měla země růst meziročním tempem 0,1 procenta. Loni rostla o dvě procenta.

Poučení pro další země

Švýcarská zkušenost s ukončením intervenčního režimu je podle Kovandy varováním pro další centrální banky, které uplatňují obdobný druh zásahu, a to včetně České národní banky (ČNB).

"Nelze zcela vyloučit, že ČNB bude nucena ukončit svůj intervenční režim podobně „šokově“ jako švýcarská centrální banka – potenciálně též s neblahými makroekonomickými dopady," dodal Kovanda.

Připomeňme, že švýcarská centrální banka v půlce ledna překvapivě zrušila limit pro kurz domácí měny vůči euru, který zavedla v roce 2011. Na trhu to 15. ledna vyvolalo opravdový šok a frank vůči euru posílil během dne o téměř 30 procent.

V současnosti je frank silnější o zhruba 15 procent. Švýcarská centrální banka v roce 2011 zavedla politiku bránící poklesu kurzu eura vůči švýcarskému franku pod 1,20 CHF, aby zabránila negativním dopadům silné domácí měny na ekonomiku. Na začátku letošního roku už tato ochrana podle švýcarských centrálních bankéřů nebyla nutná.

 

Právě se děje

Další zprávy