Zaměstnavatelé se vrací k optimismu. Řada z nich plánuje nabírat nové pracovníky

Kateřina Hovorková ČTK Kateřina Hovorková, ČTK
7. 3. 2023 12:05
Čeští zaměstnavatelé chtějí ve druhém čtvrtletí zaměstnance víc nabírat než propouštět. Konkrétně 31 procent chce nabírat a jen 15 procent propouštět. Po období nejistoty se tak do firem vrátil optimismus. Zjistil to pravidelný průzkum společnosti ManpowerGroup mezi 510 zaměstnavateli v soukromém i veřejném sektoru v Česku.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: iStock

Přijímat nové zaměstnance se chystá 31 procent zaměstnavatelů, propouštět hodlá 15 procent. Necelá polovina firem neplánuje žádné personální změny a 5 procent neví.

Trend se tak proti prvnímu čtvrtletí obrátil. Tehdy plánovalo nabírat 22 procent a snižovat stavy 24 procent zaměstnavatelů. Index trhu práce, který kvartálně průzkum ManpowerGroup sleduje, se vrátil na "lepší" hodnoty z loňského roku.

"Větší část českého trhu práce ukazuje, že má již mnohem jasnější vyhlídky pro blízkou budoucnost. V naší náborové praxi vidíme, že firmy svá zmrazená pracovní místa začaly opět obsazovat, protože energetickou krizi, vývoj inflace a dodavatelské řetězce se daří stabilizovat. Pracovní trh ale nadále zůstává vlivem ekonomických a sociálních změn velmi turbulentní," uvedla generální ředitelka ManpowerGroup ČR Jaroslava Rezlerová.

Zaměstnavatelé v osmi z devíti českých odvětví plánují pro druhé čtvrtletí 2023 nárůst náborových aktivit. Nejvíce plánují nabírat nové zaměstnance společnosti působící v oblasti financí, pojištění a nemovitostí a také v oblasti zdravotní péče a farmacie.

Velmi aktivní v obsazování volných pozic bude odvětví Ostatní, kde je především veřejný a neziskový sektor. Jediný pesimistický sektor v Česku je obor komunikačních služeb, médií a zábavního průmyslu, tam se bude spíše propouštět. 

Nedostatek kandidátů stále trvá, nejvíce v oboru IT

Nejoptimističtější jsou z pohledu náboru pracovních sil velké firmy s více než 250 zaměstnanci, kde index trhu práce dosahuje 22 procent. Nejnižší očekávání vykazují firmy s 50 až 250 zaměstnanci, kde index činí 11 procent. Více aktivnější na trhu práce budou v následujících třech měsících zaměstnavatelé z Prahy a Čech, méně pak firmy z Moravy.

Průzkum také ukázal, že se 66 procent českých firem potýká s problémy při obsazování pracovních pozic. Podíl se tak vrátil na úroveň před válkou na Ukrajině, když loni uprchlíci před konfliktem částečně naplnili poptávku českého pracovního trhu. Nejčastější jsou potíže s obsazením odborníků na informační technologie, má je 31 procent zaměstnavatelů.

Firmy se nejčastěji snaží nedostatek vhodných zaměstnanců řešit nabízením flexibilní pracovní pracovní doby a nabídkou práce z domova. Pro 28 procent firem je řešením hledání nových zaměstnanců v nových sociálních skupinách, jako jsou lidé nad 55 let nebo ženy na rodičovské dovolené. Čtvrtina společností zvyšuje mzdy nebo nabízí nástupní bonus. Zavedením automatizace řeší nedostatek vhodných pracovníků 17 procent firem, 12 procent situaci řeší snížením nároků na kvalifikaci.

Ve světě se vyčkává

Naopak ve světě firmy s náborem spíše vyčkávají, jak se bude vyvíjet globální ekonomika. "Ve srovnání s obdobím loňského roku se však předpověď náboru snížila o 6 procentních bodů, což je způsobeno vysokou inflací, cenami, úrokovými sazbami a slabší spotřebitelskou poptávkou v důsledku krize životních nákladů," uvedla Rezlerová. 

Podle ní dopad rusko-ukrajinského konfliktu i nadále ovlivňuje Evropu a světovou ekonomiku. Nejsilnější náborové plány pro druhé čtvrtletí 2023 předpovídají zaměstnavatelé v zemích Střední Ameriky - Panama (41), Kostarika (38) a Guatemala (38). Pozitivní plány v tomto regionu podporuje zvýšená míra obchodních transakcí přes Střední Ameriku a příznivá situace v cestovním ruchu.

Energetické iniciativy v regionu, jako jsou plány Kostariky na dekarbonizaci a přechod Kolumbie na více obnovitelných zdrojů energie, zvyšují náborové plány v odvětví Energetika a veřejné služby (37), které hlásí nejvyšší index ze všech odvětví v regionu. Politické změny a nepokoje v Brazílii a Peru naopak přispěly k celkovému mírnému poklesu hodnot indexu v regionu ve srovnání s minulým čtvrtletím, protože zaměstnavatelé v těchto zemích utlumují své náborové plány.

Vůbec nejhorší situaci v mezinárodním srovnání 41 zemí hlásí Maďarsko, kde plánují nabírat jen 2 procenta firem. V Řecku pak 7 procent společností a v Polsku 8 procent. 

Náborové aktivity ve světě
Náborové aktivity ve světě | Foto: ManpowerGroup
 

Právě se děje

Další zprávy