Průzkum: Zaměstnavatelé budou nabírat nové lidi. Uprchlíci změní trh práce

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
22. 3. 2022 11:21
Čeští zaměstnavatelé plánují ve druhém čtvrtletí letošního roku mnohem více nabírat zaměstnance než propouštět. Počítají i s náborem uprchlíků z Ukrajiny. Díky tomu se může změnit postavení žen na trhu práce. Vyplývá to z průzkumu společnosti ManpowerGroup mezi 515 zaměstnavateli v soukromém i veřejném sektoru v České republice. 
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: iStock

Přijímat nové zaměstnance plánuje podle průzkumu 33 procent zaměstnavatelů, naopak 21 procent očekává snižování jejich počtu. Na 40 procent oslovených firem uvedlo, že ve druhém čtvrtletí změnu nechystá. Čistý index trhu práce tak činí plus 12 procent. V předchozím čtvrtletí to bylo plus 13 procent.

"Trhu práce stále dominuje potřeba firem nabírat nové lidi, tedy pozitivní náborový trend započatý koncem minulého roku. Nová realita přináší firmám ale i vysokou míru nejistoty, což se odráží v počínajících přesunech na trhu práce, " uvedla generální ředitelka ManpowerGroup ČR a Slovensko Jaroslava Rezlerová.

Situaci na trhu práce podle ní také ovlivní množství uprchlíků před válkou, mezi kterými převládají ženy. "Snad současná vlna snahy pomoci vydrží a ve střednědobém horizontu přiměje české firmy, které dlouhodobě trpí nedostatkem vhodných uchazečů, aby se více zaměřily na to, jak vytvářet vhodné pracovní podmínky pro lidi s individuálními potřebami, jako jsou matky s malými dětmi, senioři, studenti nebo lidé se změněnou pracovní schopností," uvádí Rezlerová.

Podle ní na tom nejsme s genderovou rovností v práci v porovnání s ostatními státy zrovna dobře. "Ženy mohou a chtějí pracovat, mají ty správné požadované dovednosti. Často ale svůj potenciál nemohou v práci realizovat z důvodu nedostatečné flexibility nebo podpory," říká Jaroslava Rezlerová.

Podle dat společnosti ManpowerGroup 86 procent českých firem nějakým způsobem měří genderovou rovnost ve své organizaci. Necelá polovina (46 %)
měří rovnost v odměňování a čtvrtina pak sleduje počty zaměstnanců s různými zkušenostmi nebo z různého prostředí na vedoucích pozicích. Počet žen v managementu firem a počet žen na pozicích, kde tradičně dominují muži, zjišťuje 14 % zaměstnavatelů.

"Pro ženy jsou nejdůležitější tři faktory flexibility práce: možnost zvolit si čas začátku a konce pracovní doby, více dní dovolené a plně flexibilní možnost pracovního místa. Oproti tomu pouze pětina firem v Česku podporuje flexibilitu v práci," dodává Rezlerová a věří, že větším množstvím žen na trhu se situace začne v genderové otázce zlepšovat. 

Nejvíce volných míst bude v bankovnictví, nejméně ve službách

Nejsilnější náborové aktivity očekávají náboroví manažeři v bankovnictví, financích, pojištění a nemovitostech s čistým Indexem trhu práce 24 procent a v sektoru ubytování, stravování s indexem 23 procent. Optimistické jsou také sektory IT, technologie, komunikace a média, zpracovatelský průmysl, stavebnictví a veřejný sektor. Nejslabší náborové plány jsou v neziskovém sektoru, službách a obchodu.

Zvyšování počtu zaměstnanců předpovídají velké, střední a malé podniky. Snižování počtu zaměstnanců předpokládají pouze mikropodniky s počtem zaměstnanců pod deset. Velké podniky dokonce v mezikvartálním srovnání tempo náboru zrychlují, u ostatních organizací tempo spíše zpomaluje.

V období od dubna do června 2022 se předpokládá růst trhu práce ve všech českých regionech. Již třetí čtvrtletí je výrazně rychlejší růst náborových aktivit v Praze než ve zbytku Čech a na Moravě. Páté čtvrtletí v řadě je náborový optimismus silnější na Moravě ve srovnání s regionem Čechy (bez Prahy).

Zaměstnavatelé na celém světě očekávají nárůst počtu pracovních sil, avšak jejich předpovědi jsou slabší než v minulém čtvrtletí. Nejsilnější náborové plány na příští tři měsíce jsou hlášeny v Brazílii, Švédsku. Indii, Mexiku a Kolumbii. Proti tomu nejslabší náborové prostředí vykazují Řecko, Polsko, Japonsko, Tchaj-wan a Rumunsko.

 

Právě se děje

Další zprávy