Zaměstnanecké půjčky jsou levné a vstřícné, zároveň ale připoutávají člověka k firmě

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
25. 7. 2022 6:18
Nižší nebo nulový úrok, žádné velké prověřování. Při současné zrychlující inflaci a stále dražších bankovních úvěrech jsou zaměstnanecké půjčky vyhledávaným benefitem. Experti mluví o levnějším a vstřícnějším řešení, zároveň ale upozorňují na skryté hrozby půjčky "od šéfa".
Foto: Thinkstock

Zhruba třetina firem v Česku nabízí svým lidem zaměstnanecké půjčky. Uvádí to průzkum Svazu personalistů České republiky, který se ptal zaměstnavatelů na to, zda se finanční situace jejich pracovníků v posledním čtvrtroce zlepšila, či zhoršila. Více než polovina, 59 procent, odpověděla, že se zhoršuje, devět procent uvedlo, že výrazně.

"Dostáváme se do svízelných měsíců, možná i let. Problémy dopadnou na novou skupinu lidí, která v nich dříve nebyla a půjčky si brát nemusela," uvedl expert na dluhovou problematiku David Borges, analytik organizace Člověk v tísni. "Lidem teď chodí doplatky na energie v řádech desítek tisíc," dodal. 

Jen málo českých domácností má podle něj úspory pro případ neočekávaných výdajů. Ti, kdo je nemají, se při nedoplatcích do problémů dostanou rychle. 

V takové situaci může být zaměstnanecká půjčka řešením. Její cena, tedy úroková sazba, bývá jen zlomkem toho, co si účtují banky a nebankovní společnosti. Někdy jsou zaměstnanecké půjčky dokonce bezúročné. I jejich vyřízení bývá rychlé a odpadá mnohdy složité jednání s bankou.

"Člověk má také vyšší šanci, že půjčku získá. Zaměstnavatel na rozdíl od komerčního věřitele umí vzít v potaz jeho sociální situaci. Důležité je i chování věřitele v případě problémů se splácením. U šéfa lze čekat více porozumění a vstřícnosti, žaloba bývá řešením krajním, nikoliv standardním," uvedl Borges. 

Jako problém naopak jmenuje větší připoutání zaměstnance k firmě, při odchodu musí takový člověk půjčku naráz splatit nebo po určitou dobu platit vyšší úroky. "Nelze vyloučit ani větší tlak na zaměstnance třeba tím, že dostane směny navíc. Nebo že bude muset sem tam přimhouřit oko nad porušením zákoníku práce," popsal expert. 

I zaměstnanecké půjčky budou možná zdražovat

Poskytnutím půjčky dává firma najevo, že si práce svého zaměstnance váží a že s ním i dlouhodobě počítá, připomíná Pavel Ráliš z konzultační společnosti fin4Business. "Mohou je poskytovat zaměstnavatelé, kteří mají volné peníze a stabilní podnikání bez výkyvů. Jinak by jim půjčené prostředky mohly později chybět v provozním kapitálu," upozornil. 

V současné situaci, kdy zdražují půjčky u bankovních i nebankovních společností, očekává Ráliš nárůst úročení také u zaměstnaneckých půjček.

"Na druhou stranu bude výše úroku pro zaměstnance vždy zajímavější než v bance. Záležet bude na kondici firmy. Nejdůležitějším zaměstnancům se však bude zaměstnavatel snažit nabízet veškeré portfolio benefitů, aby si je během složité ekonomické situace udržel," dodal odborník. 

Půjčka na dobíjecí stanici

Zaměstnanecké půjčky poskytuje například jedna z největších českých firem Škoda Auto. "Naši lidé je využívají nejčastěji na pořízení bydlení či jeho modernizaci. V poslední době také na ekologické vytápění, tedy na pořízení fotovoltaiky či tepelného čerpadla, případně na dobíjecí stanice pro elektromobily," uvedla mluvčí firmy Martina Špittová.

Za loňský rok Škodovka poskytla 250 půjček v celkové výši 100 milionů korun. "U nás je to tradiční a dlouhodobý benefit, upravený ve spolupráci s odbory v kolektivní smlouvě. Jedná se o bezúročnou zápůjčku," upozornila. 

Podobně postupuje i developerská společnost Central Group. "Nabízíme krátkodobou půjčku s výrazně nižší sazbou. Zaměstnanecká půjčka nemá sloužit jako náhrada dlouhodobých komerčních půjček, proto je obvyklá doba splácení jeden rok a její výše se pohybuje v řádech desítek tisíc korun, nejvýše sto tisíc," sdělila výkonná ředitelka Michaela Tomášková. 

U konzultační společnosti RSM se zájem zaměstnanců o firemní půjčku poslední dobou zvyšuje. "Fond pomáhá zaměstnancům při zařizování vlastního bydlení, případně slouží jako záchranná síť u nečekaných problémů. Letos jsme ho výrazně navýšili s ohledem na růst úrokových sazeb, máme v něm 5,5 milionu korun. Maximální výše půjčky je 300 tisíc a doba bezúročného splácení je pět let formou pravidelné srážky ze mzdy. V současnosti je fond vyčerpán, právě vlivem aktuálního dění," řekla Monika Marečková, řídící partnerka RSM. 

Doplnila, že pro firmy bude klíčové umět zaměstnancům kompenzovat nynější inflaci i jinak než navyšováním mzdy. "Nejsmysluplnější mi přijde rozvíjet benefity, které pomáhají s běžnými životními náklady, jako právě zaměstnanecká půjčka," prohlásila. 

Jakákoli půjčka je ale podle Borgese z Člověka v tísni až krajním řešením. Lidé by podle něj měli finanční nedostatek řešit snížením výdajů nebo posílením příjmů, třeba změnou zaměstnání nebo prací navíc. 

Zaměstnavatelům pak radí poskytovat zálohy na mzdu či možnost výplaty kdykoliv. Při výplatě každý týden mají někteří lidé lepší přehled nad svými příjmy a výdaji a odpadá chuť utrácet poté, co na účet přijde mzda. Zálohou na mzdu může navíc zaměstnanec překlenout nečekaný výdaj.

Borges zároveň připomíná, že u řešení finančních problémů zaměstnanců je třeba být diskrétní. "Mnohokrát jsme ve firmách zažili, že si nikdo ze zaměstnanců nepřišel poslechnout, jak se popasovat s dluhy nebo exekucemi. Nikdo nechtěl, aby kolegové viděli, že má problémy. Říkáme proto personalistům, že je potřeba pro zaměstnance vytvářet bezpečné prostředí," upozornil Borges na častý problém.

 

Právě se děje

Další zprávy