Zaměstnanců placených z rozpočtu přibylo. Na jejich platy jde skoro 250 miliard korun

ČTK ČTK
7. 6. 2022 14:33
Ministerstva, úřady a jejich příspěvkové organizace zaměstnávají 488 879 lidí, což je proti loňskému roku nárůst o 6609. Nejvíce je učitelů, a to 186 816. Nepedagogických pracovníků ve školství je asi 76 tisíc. Příslušníků ozbrojených složek jako jsou policie, vězeňská služba nebo celníci, je 68 491. Vojáků pak 27 034 a zaměstnanců státní správy 46 tisíc. Vyplývá to z údajů ministerstva financí.
Foto: Shutterstock.com

Jde o počet míst, na která mají jednotlivá ministerstva v rozpočtu vyčleněny peníze. Všechna místa ale nemusí být obsazena, píše se v brožuře Státní rozpočet v kostce, která má přiblížit problematiku státního rozpočtu široké veřejnosti.

Na platy by přitom z letošního rozpočtu včetně peněz z Evropské unie mělo jít bez příslušenství zhruba 246,4 miliardy korun. Celkové výdaje rozpočtu jsou naplánovány na 1,89 bilionu korun.

Ze srovnání letošní a loňské publikace o rozpočtu vyplývá, že ubylo zhruba 1200 učitelů. Naopak počet nepedagogických pracovníků stoupl o zhruba 6 tisíc. Rovněž se zvýšil o zhruba 1100 počet příslušníků ozbrojených sil, mírně stoupl i počet vojáků.

Publikace ministerstva financí (MF) také v příjmech rozpočtu upozorňuje, že při aktuálním srovnání zemí OECD na základě dat z roku 2020 má Česká republika druhé nejvyšší odvody na sociální a zdravotní pojištění. Jejich výše je na 15,8 procentech HDP. Nejvyšší má Slovinsko - 16,8 procenta HDP, na třetím místě je Rakousko s 15,6 procenta HDP. Následuje Slovensko s 15,5 procenta HDP.

"Při srovnávání výše efektivních sazeb (daňových sazeb, které jsou sníženy o veškeré možné slevy na daních a úlevy povolené daným státem) u daně z příjmů fyzických osob, zahrnující pouze odvody placené zaměstnancem nikoli i zaměstnavatelem, a právnických osob je však v rámci zemí OECD Česká republika pod průměrem jak zemí EU, tak i podprůměrem zemí OECD," uvedlo ministerstvo financí.

Informační brožura popisuje hlavní funkce státního rozpočtu, jeho charakteristiky, proces jeho přípravy a přináší konkrétní informace k rozpočtu na letošní rok. Představuje českou verzi "Rozpočtu pro občany" (Citizens Budget), jehož publikování doporučuje řada mezinárodních organizací jako je Světová banka, OECD nebo International Budget Partnership.

Na letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 280 miliard korun. Celkové výdaje rozpočtu by měly činit 1,893 bilionu korun a příjmy 1,613 bilionu korun. Ministerstvo ale plánuje v červenci vládě předložit novelu rozpočtu na letošní rok.

Struktura státních zaměstnanců
Struktura státních zaměstnanců | Foto: Ministerstvo financí
 

Právě se děje

Další zprávy