Zaměstnanci Vodafonu budou jezdit v elektromobilu

Petr Jemelka Petr Jemelka
11. 4. 2011 13:39
Vodafone je první velká firma v Česku, která začne jezdit na elektřinu
Smart ED (Electric Drive).
Smart ED (Electric Drive). | Foto: Hybrid.cz

Praha - Rozmachu trhu s elektromobily v Česku i v zahraničí zatím brání zejména jejich nesériová výroba a tedy i poměrně vysoká pořizovací cena.

Auto na elektřinu lze pořídit za 650 až 900 tisíc korun.

Průkopníky elektromobilů by se tak mohly stát velké firmy a instituce, pro které není vyšší cena překážkou.

Investované prostředky se jim totiž díky nízkým provozním nákladům rychle vrátí.

Elektrický pohon se v současné době vyplatí zejména pro zaměstnance, kteří potřebují být mobilní na krátké vzdálenosti, například mezi jednotlivými pobočkami firmy či sklady. První velkou firmou v Česku, jejíž zaměstnanci budou cestovat v elektromobilu, je Vodafone.

Vůz Smart ED na elektrický pohon bude firma provozovat ve spolupráci s výrobcem Mercedes-Benz a energetickou společností E.ON.

"Elektromobil je dalším příkladem praktického využití technologií k ohleduplnějšímu chování k životnímu prostředí. Vůz je ideální do městských ulic nejen díky bezemisnímu provozu a nízké hlučnosti, ale i snadné manipulaci při parkování," uvedl manažer společenské odpovědnosti Přemysl Filip a dodal: "Kromě Smart ED využíváme například i pět hybridních vozů Toyota Prius, kterými naši zaměstnanci jezdí už od roku 2008."

Oskar mění své jméno na Vodafone.
Oskar mění své jméno na Vodafone. | Foto: Bleskově

Síť dobíjecích stanic už se rozrůstá

Rozvoj elektro-automobilové dopravy postupně podporuje stále se rozšiřující síť dobíjecích stanic i možnost vozy dobít z běžné zásuvky. K rozšíření vozů na elektrický pohon hodlá přispět i Vodafone, a to výstavbou veřejné dobíjecí stanice v podzemních garážích přímo v areálu centrály Vodafone v Praze na Vinici, která by měla být v provozu do několia týdnů.

První veřejnou dobíjecí stanici E.ON v současné době provozuje v centru Brna v nákupním centru Galerie Vaňkovka. Ekologické vozy postupně začínají používat i další subjekty jako například pražská zoo či záchranná služba.

Tento materiál vznikl v rámci společného projektu Aktuálně.cz a CSR fórum - webového magazínu Byznys a společnost.

Sekce chce informovat o světě firem, neziskových organizací, trendech v CSR a společenské odpovědnosti vůbec.


 

Právě se děje

Další zprávy