Zaměstnanci, které nikdo nechce. Pandemie otočila šance na trhu práce

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 15. 8. 2021 14:49
Léta patřili na trhu práce k odstrkovaným - mladí lidé bez praxe, ženy po rodičovské, starší uchazeči 55+. Firmy při náborech dávaly přednost ostatním kandidátům, hledání práce tak pro ně bylo komplikovanější. Nyní se podle expertů dočkali i oni. Trh práce je vyčerpán, "ideální" kandidáti jsou rozebraní a zaměstnavatelé se otáčí i k těmto skupinám. Nálepku "nevhodných" ovšem dostali jiní.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

V Česku je nyní historicky největší počet volných pracovních míst - 358 tisíc pozic. A to jsou jen volná místa nahlášená na úřadech práce. Podle personalistů firmy nyní berou za vděk i lidmi, kteří byli dříve v konkurzech málo úspěšní.

"V posledních měsících se opět otevřelo velké množství pracovních míst a firmy mají velký problém tato místa obsadit. Co se týká skupin dříve znevýhodněných na pracovním trhu, situace se velmi zlepšila, a to i v důsledku covidové krize. Firmy se stávají flexibilnějšími a je patrná snaha o vytváření pestrého pracovního prostředí, zejména ve velkých firmách a korporacích," hodnotí situaci Jan Nezkusil z personální společnosti Hays, která se zaměřuje především na kancelářské profese. 

  • Pandemie dala šanci lidem dlouhodobě znevýhodněným, našla ovšem nové "nešťastníky". Na následujících kartách zjistíte, nejen kdo si během pandemie polepšil, ale také kdo bude mít teď hledání práce těžší. 
 

Právě se děje

Další zprávy