Zaměstnanci budou mít dál navrch. Firmy jim plánují nadbíhat, ale ne všude

Iva Špačková Iva Špačková
13. 3. 2018 10:54
Většina tuzemských společností hodlá v dalších třech měsících nabírat další zaměstnance, ukázal průzkum. Nejaktivnější budou ve službách.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Studenta

Praha - Většina tuzemských zaměstnanců si bude moci dál vychutnávat status žádané nevěsty. Firmy se o ně hodlají ve druhém čtvrtletí dále aktivně ucházet, ačkoliv jsou na pracovním trhu téměř rozebraní. Proti předchozímu čtvrtletí však intenzita jejich námluv trochu oslabí. Vyplývá to z průzkumu náborové společnosti ManpowerGroup.

Najímat nové lidi chce sedm procent ze 750 oslovených zaměstnavatelů, pět procent naopak plánuje propouštění, ostatní žádné změny v počtu pracovníků nepředpokládají. 

Foto: ManpowerGroup, Iva Špačková

Takzvaný čistý index práce tak na druhé čtvrtletí dosahuje hodnoty dvou procent, v předchozím čtvrtletí to bylo o procentní bod více. Oslabení tempa náborových aktivit souvisí s tím, že Česko má nejnižší nezaměstnanost v Evropě a počet nabízených volných míst se téměř shoduje s počtem nezaměstnaných.

Díky tomu, že tuzemské hospodářství patří k nejvíce rostoucím v EU, však firmy potřebují stále nové lidi. Napětí mezi omezeným počtem pracovníků a potřebou najímat další se však neprojevuje ve všech sektorech ekonomiky stejně. 

"Dochází k poklesu náborových aktivit ve výrobě, logistice. Naproti tomu vidíme zrychlování náborů v sektoru služeb. Prognóza sice ukazuje na mírný pokles celkového tempa náboru ve srovnání s předchozím čtvrtletím a rokem, ale dobrou zprávou je, že 40 procent velkých společností plánuje zvýšit počet zaměstnanců," komentuje čísla z výzkumu Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup Česká a Slovenská republika.

Aktuálně je podle ní největší poptávka po kvalifikované a zároveň nekvalifikované pracovní síle. "Naopak převis uchazečů nad poptávkou zaměstnavatelů je na středně kvalifikovaných pozicích v administrativě," dodává Rezlerová.

Velikost podniku rozhoduje o tom, jak moc potřebuje nové pracovníky sehnat. Velké společnosti nad 250 zaměstnanců hlásí nejsilnější náborové plány, 40 procent podniků bude nabírat a jen dvě procenta propouštět, čistý index práce tak dosahuje 38 procent. Střední podniky předpokládají náborové plány s indexem 16 procent a malé podniky s indexem 12 procent. Zaměstnavatelé v mikropodnicích hlásí mírný optimismus s hodnotou indexu jedno procento.

Odvětví ekonomiky pak rozhoduje o tom, zda konkrétní podnik bude nabírat. či propouštět. Polovina sektorů totiž plánuje snižovat stavy. Nejvíce hodlá redukovat stavy zaměstnanců doprava, zpracovatelský průmysl a těžba nerostných surovin. Navyšovat počty pracovníků hodlají nejvíce sektory ubytování a stravování spolu s finančním sektorem.

Foto: ManpowerGroup, Iva Špačková

Z hlediska regionů hodlají nabírat nejvíce společnosti v Čechách (+3 %) a v Praze (+2 %), Morava hlásí nárůst indexu o jedno procento.

V globálním pohledu má Česká republika jedny z nejnižších náborových ambic, což je dáno právě jejím napjatým pracovním trhem. Čistý index práce dosahuje v mezinárodním srovnání úrovně jednoho procenta (mezinárodní porovnání pracuje s očištěnými daty), stejně jako Švýcarsko. Po nimi je už jen Itálie, kde o jedno procento více společností hodlá propouštět než nabírat, index je tak záporný.

Foto: ManpowerGroup, Iva Špačková
 

Právě se děje

Další zprávy